Працівникам протезного заводу кілька місяців не виплачують зарплатні.

 

На Львівському протезному заводі працює 290 осіб, з них за останні місяці, відколи заборгували зарплату, звільнилось близько 90 фахівців, повідомили у профспілці заводу, передає Радіо Свобода.

 

П’ятий місяць тут не виготовляють інвалідних візків, не шиють взуття для людей з інвалідністю, що має великий попит. Не працює також німецьке обладнання, придбане у 2009 році.

 

До січня цього року директором протезного заводу у Львові був Сергій Суязов. У своїй декларації, поданій 16 червня 2017 року, він згадав про спільну власність – Приватне підприємство «Форвард-Орто», що займається продажем ортопедичного взуття та візків для людей із особливими потребами. Працівники хочуть почути фінансовий звіт про роботу підприємства за керівництва Сергія Суязова, як саме розподіляли державні кошти. А ще сподіваються на призначення фахового керівника.

 

«Причина заборгованості зарплати в тому, що не укладені договори із Фондом соціального захисту, бо Міністерство соціальної політики запровадило новий механізм забезпечення людей технічними засобами реабілітації. У нас не було обігових коштів, і ми не могли виплачувати зарплату. Кредиту нам не надав банк», – пояснює головний інженер львівського підприємства Богдан Паласюк, який майже 4 місяці також виконує обов’язки директора.

 

У березні цього року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про посилення ефективності в реалізації державних програм соціального захисту людей з інвалідністю.

 

Міністр соціальної політики Андрій Рева презентував на засіданні Кабміну нову модель забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації. Її суть у тому, що тепер централізовано оплачується надана послуга людині з інвалідністю, тобто всі соціальні програми міністерство переводить на механізми надання грошових компенсацій за послуги, які обрала сама людина. «Гроші мають ходити за людиною», кажуть у міністерстві, але наразі ця нова модель не працює, зазначають у Львові працівники соцзахисту і керівництво протезного заводу.

 

«Про проблему на львівському протезному заводі ми говорили минулого тижня під час скайп-наради міністрові соцполітики. Має бути затверджений порядок щодо погашення заборгованості із зарплати, а це понад 10 млн грн. Також, згідно з новим порядком забезпечення протезно-ортопедичними засобами, завод зможе заробляти і продавати свої вироби по всій Україні. Причина цієї ситуації, що кілька місяців не був затверджений порядок, який би давав можливість укладати тристоронні угоди, для цього необхідні були рішення на урядовому рівні. Все залежить від рішення уряду, адже саме вони перераховуватимуть гроші. Маючи добру волю, це можна зробити у травні», – наголосив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

 

На найближчій сесії міської ради депутати розглянуть звернення до міністра соціальної політики, Кабміну, Верховної Ради про забезпечення фінансуванням протезного заводу, повідомив депутат міськради Ігор Дякович, який також користується послугами Львівського протезного заводу.

 

Львівський завод протезування заснований ще у 1921 році. Тоді це була невелика майстерня. На сьогодні його прирівнюють до числа найбільших підприємств, таких як харківське і київське.

08.05.2018