Розпочалась реставрація Домініканського собору.

 

Ремонтні роботи розпочали у храмі Пресвятої Євхаристії УГКЦ (колишній Домініканський собор). Ідеться про заміну даху і вікон, на що з міського бюджету Львова наразі виділено 1 млн 485 тис. грн, передає Дивись.Інфо.

 

Цих коштів вистачить на першочергові роботи. Загалом на реконструкцію храму потрібно близько 9 млн грн.

 

«Роботи, які цьогоріч передбачені, – це продовження тих, які вже робили раніше: було відреставровано купол, замінено стару бляху на мідну, але не були завершені роботи до кінця, і тепер запланована реставрація сигнатурки над куполом. Там також буде замінено металевий лист. Крім цього, тут є оглядовий майданчик, який  є проблематичним, бо через його покриття проникає волога, тож тут теж будуть виконувати роботи, а ще будуть роботи з відновлення вітражів», – каже начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

 

Завершення робіт заплановане на лютий, але підрядники обіцяють впоратися до кінця року, якщо не буде проблем з фінансуванням.

 

«Наші висотники вже замінили частину карнизу, працюють поки що без риштування, бо храм півкруглий і риштування встановити складно. Частину даху демонтували, замінюємо металеве покриття. Роботи на покрівлі, реставрацію вітражів плануємо завершити до кінця року, щодо сигнатурки, то це залежить від коштів. Цього року виділено дуже мало, не вистачає навіть на закупівлю матеріалів. Це матеріал дорогий – мідь, яку постачають з Німеччини», – каже керівниця підрядної організації «Володар-Маркет» Надія Мелета.

 

Тим часом у храмі сподіваються на вирішення ще однієї проблеми – додаткові приміщення.

 

«Коли передали цей храм у користування громаді, то нам передали тільки сам храм, а додаткові приміщення залишилися за Музеєм історії релігії. Там є фонди, експозиції, і нам бракує приміщень, щоб повноцінно працювати. Є усне погодження міської влади, що ті приміщення, які б мали належати церкві, будуть нам передані. Ми не претендуємо на комплекс монастиря, а лише на комплекс храму, там є підвальні приміщення, захристії, які потрібні для богослужінь, і зо дві кімнати, які нам потрібні для роботи з дітьми і молоддю», – каже адміністратор храму отець Юрій Васьків.

07.05.2018