Глава УГКЦ освятив музей Блаженного Симеона Лукача та підпільної УГКЦ.

 

У селі Старуня Богородчанського району Івано-Франківщини з нагоди 125-ліття з дня народження єпископа УГКЦ, блаженного священномученика Симеона Лукача, уродженця цього села, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук відкрив музей «Блаженного священномученика Симеона Лукача та підпільної УГКЦ», передає Курс.

 

Вшанувати пам’ять підпільного єпископа УГКЦ, якого Папа Іван Павло ІІ в 2001 році проголосив блаженним, та помолитися за Україну зібралися представники влади, духовенство, земляки Симеона Лукача та віряни з усієї області. 

 

Під час проповіді Патріарх Святослав закликав будувати єдність Церкви і народу, плекати прабатьківську віру та звернув увагу на сподвижництво Симеона Лукача. У час комуністичного тоталітарного режиму через Спасителя блаженний Симеон навчав Божого Слова та дарував людям надію.

 

«Він кожного дня служив Службу Божу. Спочатку в храмі, пізніше, коли не можна було служити привселюдно, у родинному приватному домі. Блаженний священномученик став символом, який оживляє, збирає і надихає своїх нащадків. Ми дякуємо йому за свідоцтво віри у те, що завдяки Божому Слову можна змінити світ», – сказав Глава УГКЦ.

 

Після Літургії відбулося освячення і відкриття музею, серед експонатів якого є речі релігійного вжитку блаженного Симеона та інших священиків, що виконували свою місію в часи радянського режиму. Святослав Шевчук закликав присутніх обов’язково відвідати музей, бо він, за словами Патріарха, є щось більше, ніж згадка про минуле.


Відкриття музею Блаженного Симеона Лукача в Старуні за участі Глави УГКЦ Святослава (Шевчука).

01.05.2018