Порошенко видав наказ про формальне завершення АТО.

 

У понеділок президент України Петро Порошенко підписав указ про формальне припинення антитерористичної операції та зміну її формату згідно з рішенням РНБО "Про широкомасштабну антитерористичну операцію на території Донецької та Луганської областей".

 

Про це повідомила прес-служба Адміністрації президента.

 

Також Петро Порошенко підписав наказ верховного головнокомандувача ЗСУ "Про початок операції Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей".

 

"Згідно з наказом, із 14:00 30 квітня 2018 року розпочати операцію Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської федерації у Донецькій і Луганській областях, відповідно до плану операції Об’єднаних сил", – повідомив Порошенко під час наради із військовим керівництвом щодо початку операції Об’єднаних сил.

 

"Таким чином, з сьогоднішнього дня, 30 квітня 2018 року, широкомасштабна АТО на території Донецької і Луганської областей завершується. Ми зараз розпочинаємо військову операцію під керівництвом ЗСУ для забезпечення захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої держави", – сказав президент.

 

Крім того, голова держави підписав наказ "Про затвердження положення про об’єднаний оперативний штаб ЗСУ".

 

"Впевнений в тому, що це не просто зміна формату. Це нові можливості захисту української території, українських громадян. Ми зробимо все можливе, щоб якнайшвидше земля окупованого Донбасу повернулася під суверенітет України, а для сотень тисяч, мільйонів тимчасово переміщених осіб, які змушені були покинути донецьку та луганську землі, ми створимо умови для того, щоб вони якнайшвидше повернулися і відновили нормальне життя на Донбасі", – підкреслив Петро Порошенко.

 

Голова держави подякував командувачу АТО Михайлу Забродському "за блискуче виконання завдань" і передав управління уомандувачу Об’єднаних сил, генералу Сергію Наєву.

 

"АТО закінчено", – зазначив верховний головнокомандувач.

 

Президент також поставив низку завдань керівництву силових структур. Зокрема, начальнику генерального штабу Віктору Муженку доручив забезпечити здійснення стратегічного керівництва силами та засобами ЗСУ, забезпечивши ефективну, жорстку координацію.

 

Керівнику Антитерористичного центру при Службі безпеки України Віталію Малікову голова держави доручив організувати виведення з району проведення операції Об’єднаних сил оперативного складу штабу АТО та сил і засобів, що не ввійшли до складу Об’єднаних сил. "Хочу окремо наголосити, що завершення режиму широкомасштабної антитерористичної операції не позбавляє нас можливості оголошення АТО в будь-який час, коли виникає терористична загроза на звільнених територіях", – додав Порошенко.

 

Командувач АТО Михайло Забродський запевнив, що штабом проведено належну роботу щодо завершення формату АТО. "Військові частини і підрозділи ЗСУ, інших складових сил оборони, які передаються до складу угруповання Об’єднаних сил, здатні виконувати завдання за призначенням", – поінформував він.

 

"Угруповання Об’єднаних сил для проведення операції із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської федерації у Донецькій та Луганській областях готові", – відрапортував натомість Сергій Наєв.

 

30.04.2018