Керівниця британського МВС подала до демісії.

Причиною цього кроку став імміґраційний скандал.

 

 

Міністерка внутрішніх справ Великої Британії Ембер Радд (Amber Rudd) полишила свою посаду ввечері у неділю, 29 квітня. «Прем'єр-міністр сьогодні ввечері прийняла відставку голови МВС», – цитує радіо ВВС слова речника керівниці уряду Терези Мей.

 

Останнім часом Радд перебувала під тиском у зв'язку з імміґраційним скандалом, який отримав назву Windrush – так називався пароплав, на якому після Другої світової війни, а точніше – 22 червня 1948 року, прибули до Об’єднаного Королівства перші громадян Ямайки.  Їх запросили до Великої Британії, щоби заповнити нестачу робочої сили в країні. Це дало початок активній еміґрації до Великої Британії вихідців із інших країн Карибського басейну.

 

У зв'язку з посиленням британського міґраційного законодавства, у фокус уваги потрапили й самі колишні вихідці з карибських країн (тобто так зване покоління Windrush), і їхні нащадки. Тим, у кого не було чинних документів, загрожувала депортація, а також відмова в соціальному і медичному обслуговуванні. Щоб уникнути депортації, іммігранти повинні надати суду докази, що вони законно перебували у Великій Британії. А проблема полягає в тому, що відповідних документів міґрантам із країн Карибського басейну, котрі входили в британську Співдружність націй, ніколи не видавали. Згодом Тереза ​​Мей попросила вибачення у країн Карибського басейну, які входять до Співдружності націй.

 

Британська преса з’ясувала, що в Міністерстві внутрішніх справ існували цільові показники на депортацію імміґрантів покоління Windrush. Ембер Радд закидають, що вона або знала про них і змовчала, або не знала, а це свідчить про її некомпетентність.

 

Британські видання цитують листа, який міністерка внутрішніх справ надіслала Терезі Мей: «Я вважала за необхідне зробити це (подати до демісії, – Z), оскільки ненавмисно ввела в оману комітет з внутрішніх справ парламенту щодо цільових показників із депортації нелегальних імміґрантів. Я мусіла бути в курсі ситуації, і я беру на себе повну відповідальність за це».

30.04.2018