Область потрапила у трійку лідерів за негативним ставленням до щеплень.

 

Сьогодні, 25 квітня, в Івано-Франківську презентували результати дослідження «Індекс Здоров’я. Україна – 2017». Індекс здоров'я мешканців Івано-Франківщини залишається четвертим найнижчим в Україні та становить 58 пунктів зі 100, передає Курс.

 

«Завдання індексу – не стати індикатором Кабміну, а мати справжню думку пацієнта, щоб розуміти, що родини роблять і не роблять для того, щоб отримати якісну медичну допомогу»,  пояснює Вікторія Тимошевська, директорка програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

 

Індекс враховує, наскільки громадяни задоволені амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, чи звертаються до лікаря у разі хвороби, як оцінюють свій стан здоров'я, скільки витрачають на ліки, що знають про здоров'я та здорову поведінку. Що вищий індекс, то позитивніший досвід мають люди у сфері охорони здоров'я.

 

У 2017 році населення області почало краще піклуватися про своє здоров'я порівняно з попереднім роком. 77% франківців сказали, що проходили медичний огляд у профілактичних цілях протягом останніх 12 місяців. Це третій найвищий показник по Україні.

 

Більше людей стали насамперед просити поради у провізора чи фармацевта в аптеці – 7% від усіх опитаних. Водночас на третину менше франківців стали займатися самолікуванням.

 

56% з-поміж мешканців області, які не зверталися до лікаря під час останньої хвороби, очікували, що хвороба мине сама. Це найвищий відсоток в Україні, де він в середньому становить 26%.

 

Івано-Франківщина увійшла в ТОП-3 областей України, де найбільше батьків негативно ставляться до вакцинації – 21%. Це загальна тенденція для західних областей. 39% від усіх опитаних в області заявили, що відмовлялися від обов’язкових щеплень для своєї дитини. У середньому по Україні цей показник – 21%.

 

В Івано-Франківській області найбільше покращилася фінансова доступність амбулаторної допомоги – 10% опитаних вважають, що покращилась фінансова доступність медичної допомоги, яку надають сімейні лікарі чи дільничні терапевти, а 6% засвідчили про покращення допомоги вузьких медичних спеціалістів. Через фінансові причини не змогли звернутися до лікаря 21% опитаних.  

 

В середньому прикарпатець за місяць витрачає на ліки 718 грн. Таким чином, область опинилася на 5-му місці в рейтингу з найбільшими грошовими витратами громадян на ліки.

 

Дещо зменшилась кількість франківчан, які вважають, що реформа охорони здоров'я потрібна, – з 99% до 96%.

 

Дослідження на Франківщині показали, що 54% населення мають хронічні захворювання, 48% – мають надлишкову вагу.

 

У фонді «Відродження» планують проводити таке дослідження протягом наступних 3-4 років, аби відстежити тенденції.

25.04.2018