Тіло Пирогова ребальзамували.

 

Українські науковці самотужки здійснили ребальзамування тіла хірурга Миколи Пирогова, котре зберігають в саркофазі у склепі Миколаївської церкви-усипальниці.

 

Про це у вівторок на прес-конференції розповів директор Національного музею-садиби Миколи Пирогова Петро Гунько, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Упродовж березня і квітня цього року українські науковці провели десяте ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Івановича Пирогова. Це було складне завдання, воно передбачало проведення цілого комплексу організаційних і методичних заходів, аби унікальний науковий довготривалий експеримент щодо збереження тіла вченого у природному середовищі продовжувався. Відповідальність за проведення бальзамації узяли на себе науковці та керівництво Вінницького національного медуніверситету ім. Пирогова. Аналогів такої роботи у світі немає", – сказав Гунько.

 

З його слів, вартість робіт з ребальзамації тіла вченого становила 200 тис. грн.

 

Задля здійснення робіт з ребальзамації цього разу російських вчених не залучали.

 

Тіло Пирогова перебувало у розчині для бальзамування з 14 березня, а 19 квітня його повернули до саркофагу. Наразі усипальниця знову відкрита для відвідувачів.

 

Микола Пирогов помер 5 грудня 1881 року. Тіло, набальзамоване його учнем доктором Д. І. Виводцевим, зберігають у герметичній труні під склом вже понад 135 років.

 

Перша ребальзамація була проведена через 65 років після смерті Пирогова.

 

Згодом науковці обладнали спеціальну лабораторію для ребальзамування тіла Пирогова. У 1994, 2000, 2005 і 2011 роках процедуру проводили за участі фахівців науково-дослідного і навчально-методичного центру біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР).

 

24.04.2018