Містяни вшановують пам’ять жертв Геноциду вірмен.

 

Сьогодні, 24 квітня, у Львові відбуваються заходи зі вшанування пам’яті жертв Геноциду вірмен в Османській імперії, інформує прес-служба Львівської міської ради.

 

Розпочались вони об 11-й год. молебнем у Вірменському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці.

 

А о 18.30 у Науковій бібліотеці ЛНУ ім. І. Франка на вул. Драгоманова, 5, відбудеться мистецько-просвітницький захід «Пам’ять сильніша, ніж геноцид».

 

Також у місті відбудеться виставка картин Овнана Манукяна (Одеса) «Пам’ять сильніша, ніж Геноцид» у супроводі Вірменського літургійного хору «Сагмос».

 

Геноцид вірмен – геноцид, організований і здійснений у 1915 році на територіях, контрольованих владою Османської імперії. Геноцид здійснювався шляхом фізичного знищення та депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті.

 

Геноцид вірмен проводили у кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова депортація вірмен з прикордонних районів, ухвалення закону про висилання, масова депортація та вбивства вірмен. Деякі історики включають у нього вбивства 1890-х років, різанину в Смирні й дії османських військ у Закавказзі в 1918 році.

 

Основними організаторами геноциду вважають лідерів молодотурків Талаата, Джемаля і Енвера, а також керівника «Особливої організації» Бехаеддіна Шакира. Одночасно з геноцидом вірмен в Османській імперії був геноцид ассирійців і геноцид понтійських греків. Велика частина вірменської діаспори виникла з вірмен-утікачів з Османської імперії.

 

Геноцид вірмен є другим за вивченістю актом геноциду в історії після Голокосту. У спільній Декларації від 24 травня 1915 року країн-союзниць (Велика Британія, Франція і Росія) масові вбивства вірмен уперше в історії визнали злочином проти людяності.

24.04.2018