Німеччина визнала винищення вірмен в Османській імперії геноцидом.

Німецький Бундестаґ ухвалив у четвер, 2 червня, відповідну резолюцію.

 

 

Депутати практично одностайно схвалили спільний проект резолюції, поданий парламентськими фракціями блоку ХДС/ХСС, СДПН і «зелених». Голосуванню передувала дискусія, яка тривала понад годину.  «Проти»  визнання масового винищення вірмен в Османській імперії в 1915–1916 роках геноцидом проголосував лише один депутат, повідомило німецьке видання Die Welt.

 

У резолюції міститься заклик до уряду Німеччини «й надалі сприяти широкому громадському обговоренню вигнання і практично повного винищення вірмен у 1915–1916 роках і ролі Німецької імперії в цих подіях». У документі також підкреслюється, що Туреччина «донині відмовляється визнати, що депортація, переслідування і вбивства вірмен мали системний характер».

 

Німецькі депутати проголосували за підтримку цієї резолюції всупереч сильному політичному тиску Анкари. Новий прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим напередодні заявив, що голосування в німецькому Бундестазі «стане тестом дружби між двома союзниками», і закликав депутатів відмовитися від ухвалення «ірраціонального рішення».

 

Вже після ухвалення резолюції президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан попередив Берлін, що це рішення «матиме серйозні наслідки для німецько-турецьких взаємин». Анкара вже відкликала свого амбасадора з Берліна з традиційним для таких випадків поясненням: для консультацій.

02.06.2016