Вірменська громада вшанувала річницю геноциду вірмен.

 

Сьогодні, 24 квітня, відзначають річницю геноциду вірмен, що був організований і здійснений в 1915 році на територіях, контрольованих владою Османської імперії. Зранку у Львові вірменська община вшанувала пам’ять жертв геноциду, розповіла керівник недільної вірменської школи Рузанна Мкртчан, пише ЗіК.

 

«У церкві відбулася поминальна молитва. Позаминулого року цих вбитих зарахували до лику святих, і сьогодні був день пам’яті. Пізніше у дворику храму пройшов мітинг і показ документального фільму», – розповілв Рузанна Мкртчан.

 

Крім того, при вході у Вірменську церкву розмістили плакати із написом «Пам’ятаю та вимагаю. 1915».

 

Днем геноциду вірменського населення прийнято вважати день 24 квітня 1915 року, коли було наказано зібрати всю вірменську інтелігенцію в Стамбул і депортувати. Багато хто цього ж дня був убитий.

 

Протягом подальших трьох років загинуло понад 1,5 млн вірмен, інші втекли або були виселені османами в Месопотамію, Ліван, Сирію через пустелі, де більшість із них загинула через голод і хвороби. Більш ніж мільйон вірменських біженців було розсіяно по всьому світу.

 

Геноцид вірмен визнаний і засуджений багатьма країнами і впливовими міжнародними організаціям. Першим геноцид вірмен офіційно визнав і засудив Уругвай (1965 р.). У 1984 – Міжнародний Гаазький трибунал. Геноцид вірмен офіційно визнали і засудили Франція, Італія, Німеччина, Бельгія, Швеція, Нідерланди, Швейцарія, Росія, Польща, Греція, Кіпр, Словаччина і низка інших держав. У деяких країнах ЄС за заперечення історичного факту геноциду вірмен внесена кримінальна відповідальність (до чотирьох років позбавлення волі).

24.04.2017