Міністри G7 закликали до імплементації "мінських угод".

 

У Канаді учасники зустрічі міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" підтвердили важливість повної імплементації "мінських угод", а також закликали Україну продовжувати реформи.

 

Про це заявив заступник прес-секретаря МЗС Японії Тошихіде Андо на брифінгу у Торонто, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Питання України обговорювали вчора. Міністри G7 підтвердили важливість повного впровадження "мінської угоди" й закликали Україну продовжувати втілювати реформи вдома", – сказав Андо.

 

Як повідомив міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон, країни "Великої сімки" вирішили утворити спеціальну групу для обговорення поведінки Росії.

 

"Ми вирішили створити групу у рамках G7, яка аналізуватиме поведінку Росії у всіх її проявах: кібервійна, дезінформація, спроби вбивства – будь-що, аби колективно знайти на це відповідь", – сказав Джонсон.

 

Він наголосив, що Росії наразі дуже добре вдається сіяти розбрат у світовій спільноті. "Нині Росія неймовірно розумно намагається заплутати й посіяти сумнів, поставляючи фейкові новини та «каламутячи воду». Думаю, для G7 є роль у проясненні нашої колективної позиції щодо злісної поведінки Росії", – прокоментував міністр.

 

Джонсон додав, що під час саміту міністрам вдалося загалом "дуже добре поговорити про Росію".

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін, коментуючи підсумки зустрічей у форматі G7, розповів, що підсумував враження: "Україна є частиною демократичної спільноти, трансатлантичного співтовариства".

 

Зі слів міністра, гібридна російська агресія проти України дозволяє Москві випробувати методи дестабілізації ситуації й у інших державах. "Те, що Росія робить в Україні, – це полігон для подальшої дестабілізації усього демократичного суспільства", – зазначив голова МЗС.

 

На його переконання, напередодні виборів в Україні спроби розхитати ситуацію в державі активізуються. "G7 і демократична спільнота обов’язково будуть разом з нами у всіх подальших зусиллях щодо окупованого Донбасу та Криму, оскільки ми говорили і про ситуацію там, про політичних в’язнів, про страждання наших мирних людей", – додав міністр.

 

Нагадаємо, у канадському Торонто триває саміт міністрів закордонних справ країн "Великої сімки". Україна отримала запрошення взяти участь в ознайомчій сесії саміту. Також міністри мали гостину в оселі міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд.

 

23.04.2018