МВФ: Ми бачимо уповільнення реформ в Україні.

 

Міжнародний валютний фонд констатував послаблення реформаторських зусиль з боку влади України.

 

Про це заявив голова європейського департаменту фонду Пол Томсен (Poul Thomsen) під час брифінгу у Вашингтоні, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми бачимо деяке уповільнення реформ", – сказав представник МВФ.

 

"Тривале зволікання з черговим переглядом програми говорить само за себе", – додав Пол Томсен.

 

Він також повідомив, що наразі нинішня ситуація не становить суттєвого ризику для України, зокрема з огляду на монетарну політику Національного банку, котра заслуговує на високі оцінки.

 

Водночас Томсен зазначив, що уповільнення реформ загрожує Україні втратою можливостей.

 

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд).

 

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

 

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року.

 

Отримання чергового траншу кредиту МВФ, який спочатку був запланований на травень-червень 2017 року, поки що перенесено на невизначений термін через невиконання українською стороною низки умов.

 

Фонд продовжує наполягати на ухваленні владою України законодавства про антикорупційний суд, а також очікує реалізації Україною інших відкладених заходів, необхідних для досягнення цілей програми, зокрема в енергетичному та фіскальному секторах.

 

23.04.2018