Leopolis Jazz Fest 2018: передсмак свята

Оголошення повної програми львівського джазового open-air традиційно вже є подією, якої з цікавістю, а, може, навіть не без певного внутрішнього хвилювання чекають шанувальники джазу та ентузіасти джазового туризму. Отже, дочекалися. Кредо команди організаторів фестивалю, як його формулює Олексій Коган, арт-директор продюсерського центру Jazz in Kiev: «Зробити не гірше, аніж минулого року». І, без перебільшення, досі кожного року вдавалося перевершити попередній. Але торішній фестиваль підняв планку так високо (пам’ятаєте: три вечори на сцені поспіль Чучо Вальдес, Грегорі Портер, Гербі Генкок, Чик Коріа), що перед продюсерами стояло важке завдання.

 

 

Однак їм вдалося зібрати дуже особливе сузір’я, ба навіть зробити неможливе чи принаймні гранично можливе, адже світло деяких зірок доходить до нас з незбагненної історичної відстані і дозволяє доторкнутися найглибше, наскільки це сьогодні досяжно, до джазової традиції.

 

Перше, що спадає на думку при погляді на список хедлайнерів фестивалю, це те, що цього року головна сцена істотно «європеїзувалася». Вперше маємо п’ять європейських виконавців з їхніми командами проти п’яти американських. Звісно, «проти» тут не означає ніякого протиставлення. Просто спостереження. Цей факт вкотре нагадує банальну істину, що джаз давно не є лише американською музикою, а ще про те, що продюсерська команда тримає в полі зору весь великий світ джазу.

 

Отже, по порядку

 

Відкриє фестиваль на головній сцені фестивалю, сцені імені Едді Рознера, 27 червня легендарний американський саксофоніст Чарльз Ллойд (Charles Lloyd), який на початку своєї кар’єри грав з Орнетом Коулманом, Майлзом Девісом, Джоном Колтрейном, Чарлі Мінгусом, Коулманом Гокінзом. Новатор джазу, який поєднав у своїй творчості авангард з роком та східною музикою, а ще приніс у джаз особливу духовну якість і, мабуть, як мало хто навіть серед найвидатніших джазових музикантів постає насамперед більше ніж музикант, як людина духу. Ллойд вже відвідував львівський фестиваль у 2014 році, щоправда, тоді його концерт збігся з днями трауру, оголошеного в країні, і відповідно, через зміну програми незаплановано набув трагічної тональності. До речі, тоді Ллойд отримав премію імені Едді Рознера, і це вже другий випадок, коли фестиваль приймає свого лауреата (після Генкока). Чи це не початок традиції?

 

Чарльз Ллойд

 

Про англійського співака Джеймі Каллума, що виступатиме слідом за Чарльзом Ллойдом, а також деяких інших деяких раніше оголошених хедлайнерів я вже писав у попередньому матеріалі. До речі, не можна не відзначити, що Ллойд приїздить з дуже потужною командою виконавців. Зокрема одним із його партнерів буде один із найкращих джазових гітаристів світу Біл Фріселл (Bill Frisell), виконавець, вартий окремого виступу на головній сцені. Далебі, на цьому фестивалі ми маємо більше ніж десять хедлайнерів.

 

Роберт Гласпер і його проект R+R=NOW

 

Ше одна давно очікувана в Україні зірка – піаніст і клавішник Роберт Гласпер (Robert Glasper), володар двох нагород Греммі, – що вийде на сцену наступного дня і також представить команду музикантів з гучними іменами. Музика Роберта Гласпера особливо імпонує молоді через тонке й багате використання ритмів хіп-хопу. Але водночас вона глибоко вкорінена в традиціях афроамериканської музики – джазу, госпелу, R&B – та вражає свіжістю мислення, зокрема виявленому в несподіваних інтерпретаціях джазових стандартів. Гласпер та його партнери належать до покоління 30-40-річних музикантів, що вже досягли визнання і водночас є авангардом пошуків нових шляхів у джазі. Серед зіркових партнерів Гласпера – один із найяскравіших трубачів молодого покоління Крістіан Скотт (Christian Scott) та саксофоніст і клавішник Террас Мартін (Terrace Martin), вже знайомий публіці за участю в торішньому бенді Гербі Генкока. Обоє – любителі змішувати різні музичні стилі і напрями, й обоє – також володарі Греммі.

 

Лі Рітенаур і Дейв Грюзін

 

У той самий день, що і проект Гласпера, 28 червня, на сцені ім. Едді Рознера виступатиме також квартет двох досвідчених та увінчаних багатьма лаврами музикантів – гітариста Лі Рітенаура (Lee Ritenour) та піаніста й клавішника Дейва Грюзіна (Dave Grusin), володарів Греммі та інших нагород. У Грюзіна три Греммі, а в Рітенаура, щоправда, лише одна, проте 15 номінацій. Крім того, Грюзін написав музику до десятків кінофільмів і був відзначений декількома нагородами кіноакадемії. Обох музикантів об’єднує, окрім найвищого професіоналізму, те, що вони виконують мелодійну музику – фьюжн або smooth-jazz, – яка апелює до широких кіл слухачів. До речі, майже напередодні виступу (26 червня) Грюзіну виповниться 84 роки!

 

Ахмад Джамал

 

Про першого героя наступного вечора (29 червня) шведського контрабасиста Ларса Даніельсона я вже писав. А після нього на сцену вийде ще одна жива легенда джазу, один із тих музикантів, кого за океаном прийнято благоговійно називати не інакше як «іконою», – піаніст Ахмад Джамал (Ahmad Jamal). Внесок цього музиканта у розвиток джазу й зокрема джазового піанізму важко переоцінити. Лише на декілька років молодший за Майлза Девіса, Джамал своїм розумінням ритму як головного музичного моменту й особливою мінімалістичною манерою вплинув на нього, а також на гігантів сучасного джазового піанізму – особливо на Кіта Джарретта, а також Гербі Генкока, Чіка Корію, того ж Роберта Гласпера і, звісно, багатьох інших видатних музикантів. Це та зірка на джазовому небосхилі, що освітлює цілу епоху.

 

Ахмад Джамал виступатиме на фестивалі напередодні свого 88-го дня народження. Нині він дає лише кілька концертів на рік, і, зрозуміло, його виступ на львівському фестивалі – подія, яку важку переоцінити.

 

Четвертий день фестивалю, 30 червня, на головній сцені – день європейських виконавців і, можна сказати, день шоу, яке обіцяють слухачам 23-річний англійський співак, мультиінструменталіст Джейкоб Кольєр (Jacob Collier) та італійський співак Маріо Біонді (Mario Biondi). Стосовно Джейкоба Кольєра нерідко і небезпідставно вживають слово «чудо» (prodigy), щоб схарактеризувати його неймовірні музичні таланти, які він виявляє на своїх «шоу одного виконавця», використовуючи, окрім свого голосу, цілу низку різноманітних музичних інструментів. Крім того, він не тримається одного музичного напряму, легко поєднуючи різні стилі, а ще співпрацює з такими різними виконавцями, як, наприклад, Гербі Генкок чи Snarky Puppy. І хоча англієць на сьогодні випустив лише один музичний альбом, проте отримав за нього одразу дві Греммі. 

 

Джейкоб Кольєр

 

Натомість Маріо Біонді – володар проникливого, оксамитового голосу, яким він вміє чарувати публіку, а джерелом натхнення його музики переважно є американський R&B. І не дивно, що в його альбомі Sun (2013), котрий мав надзвичайний успіх, взяли участь Ел Джерро, Чака Хан та деякі інші визначні композитори цього стилю.

 

Маріо Біонді

 

Про хедлайнерів останнього дня фестивалю – італійського піаніста Стефано Боллані та америанського бас-гітариста Маркуса Міллера – я вже писав у попередньому матеріалі.

 

Як і завжди, на фестивалі працюватимуть три сцени. Окрім головної вечірньої сцени в парку ім. Богдана Хмельницього, де виступатимуть хедлайнери, це також дві денних сцени – на площі Ринок та на площі біля Палацу Потоцьких. Концерти на першій відбуватимуться вдень о 15.00 та 17.00, а на другій – зранку о 12.00 та 14.00. Отже, як і на минулому фестивалі, розклад концертів залишає можливість палким поціновувачам джазу встигнути почути все, переходячи від сцені до сцени.

 

Програма обох сцен є дуже різноманітною, і в ній присутні представники різних країн: Франції, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю, Німеччини, Туреччини, Канади, Італії, Данії, Люксембургу і, звісно, України, яку цього разу представляють чотири проекти. Це гурт ONUKA Євгенія Філатова і Нати Жижченко, тріо київського піаніста Олексія Боголюбова, спільний проект київського New Brain Trio та львівського саксофоніста Михайла Балога і спільний українсько-американсько-польский проект Ivasyuk, створений львів’янами Анастасією Литвинюк, Ігорем Гнидиним та американською співачкою з українськими коренями Брією Блессінг за участі польського саксофоніста Шимона Камиковського.

 

Свято джазу невідворотно наближається. Нагадуємо, що Leopolis Jazz Fest відбудеться впродовж п’яти днів з 27 червня по 1 липня 2018.

23.04.2018