В очікуванні Leopolis Jazz Fest 2018

На цьому тижні було офіційно оголошено ім’я четвертого хедлайнера найвідомішого українського джазового фестивалю Leopolis Jazz Fest 2018, що вже увосьме (але вперше під цим ім’ям) відбудеться у Львові з 27 червня до 1 липня.

 

Отже: Маркус Міллер, Ларс Даніельссон, Джиммі Каллем, Стефано Боллані.

 

 

Маркус Міллер (Marcus Miller) – один із топових джазових бас-гітаристів світу та один із тих музикантів, що завдяки своїй стильовій багатобічності широко відомі за межами аудиторії слухачів джазу. Він виконує фьюжн, сучасний джаз, R&B, фанк, постбоп, смусджаз та ін. То ж не дивно, що його музика знаходить шлях до прихильників різних музичних напрямів.

 

Музична кар’єра Міллера почалася зі співпраці з такими відомими джазовими музикантами, орієнтованими на широкі кола слухачів, як Дейв Грюзін, Гровер Вашингтон-мол., Чака Хан, Боб Джеймс, а справжнє сходження до світової слави сталося завдяки багаторічній співпраці з Майлзом Девісом. Бас-гітару Міллера можна почути, зокрема, на славетних альбомах Tutu та Music from Siesta.

 

 

Відтоді Міллер записав близько двадцяти власних альбомів, один із яких – з назвою М2 – у 2001 році приніс йому премію Греммі. А кількість альбомів інших музикантів, у яких він взяв участь, важко точно порахувати – цифра сягає п’яти сотень. Фактично, яку б зірку сучасного джазу усіх поколінь не назвати, можна бути впевненим: вони записувались або грали разом з Міллером. А ще можна згадати, що Маркус Міллер із його ефектною манерою гри також бажаний гість у бендах відомих зірок рок-музики, як-от Елтон Джон, Карлос Сантана, Брайан Феррі.

 

Для Маркуса Міллера це вже не перший візит в Україну, але перша поява на сцені львівського фестивалю, що відбудеться 1 липня.

 

 

А от для шведського контрабасиста Ларса Даніельссона це вже друга зустріч з аудиторією Leopolis Jazz Fest. Перша відбулася два роки тому, коли він привозив свій квартет і проект Liberetto ІІ. Слід зауважити, що частка представників європейського джазу серед хедлайнерів львівського фестивалю за сім років істотно поступається збірній заокеанських зірок. Проте, концерт Ларса Даніельссона на позаминулорічному фестивалі далебі можна згадати як один з найкращих за всю історію львівського фестивалю: музикантам довелося виходити на біс чотири рази, що становить своєрідний рекорд для фестивалю.

 

Даніельссон – один із найтонших і найбільш ліричних контрабасистів світового джазу. Його музиці властиве органічне поєднання джазу з класикою і водночас – з фольклорними складовими, а його виконавча манера демонструє бездоганний смак, виразне звучання, мелодійність імпровізацій. Від часу останньої зустрічі з українською публікою дискографія музиканта поповнилася новим альбомом Liberetto III – в який, до речі, включена п’єса Lviv, написана під враженням згаданого виступу. Цілком імовірно, що вона прозвучить у Львові тепер.

 

Цього разу на львівській сцені Ларс Даніельссон виступить разом із Академічним симфонічним оркестром INSO-Львів, для якого це вже третя поява на фестивалі.

 

 

Третій вже оголошений хедлайнер фестивалю – найвідоміший у світі британський джазовий виконавець, молодий співак, піаніст, автор пісень Джеймі Каллум (Jamie Cullum), який стрімко підкорив широку аудиторію не тільки прихильників джазу, але й любителів популярної музики. Завдяки особистому шарму, особливій щирості, властивій його виконавській манері, а також текстам пісень, він наче повернув джазу здатність бути мовою молодого покоління, здатність збирати величезні зали. Стосовно нього особливо доречне визначення storyteller – тобто музикант, що розповідає історію, власну історію.

 

Його версії джазових стандартів та популярних пісень, не змінюючи їх первісної структури, водночас надають їм свіжого дихання і змушують звучати по-новому. За стилем Каллума часто порівнюють з Гаррі Конником-мол. та Норою Джонс, і це не дивно, адже сам співак не приховує, що саме Гаррі Конник став його першим джерелом натхнення в музиці.

 

Джеймі Каллум – володар численних джазових премій і нагород у Великій Британії та США, володар премії Греммі та двох Золотих глобусів, зокрема, за пісню до фільму Клінта Іствуда «Гран Торіно». Він вперше розповість свою історію мовою музики в Україні у день відкриття Leopolis Jazz Fest 27 червня.

 

 

Четвертий офіційно вже відомий хедлайнер – давно бажаний і очікуваний в Україні музикант. Зустріч із ним – здійснення давньої мрії багатьох українських любителів джазу. Італійський піаніст Стефано Боллані (Stefano Bollani) свій шлях у джазі почав як партнер італійського трубача Енріко Рава. Пізніше була співпраця з такими грандами джазу, як Гато Барбієрі, Лі Коніц, Пет Метіні, Паоло Фрезу, Філ Вудс, Чік Коріа.

 

Стефано Боллані – піаніст вельми своєрідного, самобутнього стилю, в якому поєднуються джаз, класика, елементи фольклору – тому не дивно, що він постійно співпрацює з фірмою звукозапису ECM Records. Кожний його альбом – це новий несподіваний стиль, співпраця з новим складом – від виконавців на народних інструментах до симфонічного оркестру. На Leopolis Jazz Fest Боллані представить створену ним з бразильськими музикантами групу QUE BOM. Його виступ відбудеться 1 липня.

 

Отже, поки що маємо чотири з десяти. Це вже потужна команда, і кожного виступу варто чекати з нетерпінням. Щодо інших хедлайнерів – перемовини поки що тривають; узгоджуються дати, не отримані останні підтвердження, а тому організатори фестивалю воліють краще не називати їхніх імен публічно. Врешті, вони справедливо посилаються на досвід багатьох найпрестижніших джазових фестивалів, які нерідко тримають у таємниці повний список учасників до останнього. Дозволимо собі лиш натякнути, що серед них мають бути як джазові легенди, що вже гостювали на попередніх едиціях фестивалю, так і довгоочікувані в Україні зірки нових поколінь. Радість відкриттів чекає на нас, і можна бути впевненим: Leopolis Jazz Fest знову, як і завжди, не розчарує свою аудиторію.

 

12.03.2018