Реґіональний центр фонду Сороса полишає Будапешт.

Причиною цього став конфлікт між засновником фонду мільярдером Джорджом Соросом і угорським державним керівництвом.

 

 

Фонд «Відкрите суспільство» (Open Society Foundation), який фінансує відомий магнат і філантроп Джордж Сорос, закриває свій реґіональний центр у Будапешті й відкриває новий центр у Берліні. Переїзд заплановано на це літо – повідомила австрійська газета Die Presse.

 

За даними угорського порталу 444.hu, філія в Будапешті закриється 31 серпня. Перш ніж регіональний центр остаточно переїде до Берліна, буде створено тимчасовий офіс у Відні. На даний момент у будапештському центрі фонду Сороса працює близько ста осіб, 60 відсотків із них – місцеві працівники.

 

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, коментуючи цю новину, заявив, що не засмучений закриттям реґіонального центру в Будапешті. «Ви можете зрозуміти, що я не буду плакати, якщо фонд "Відкрите суспільство" полишить Угорщину», – заявив він 20 квітня в інтерв'ю угорському радіо.

 

В Європі у фонду Сороса є також філії у Відні, Брюсселі, Парижі та Лондоні. В Угорщині фонд «Відкрите суспільство» працював з 1984 року. Знаменно, що стипендії, які видає фонд для навчання за кордоном, раніше отримували кілька засновників правлячої в Угорщині партії FIDESZ, зокрема й сам Віктор Орбан.

 

Американського мільярдера угорсько-єврейського походження 87-річного Джорджа Сороса вважають жорстким критиком Орбана. Своєю чергою, партія FIDESZ веде кампанію проти Сороса. У липні 2017 року парламент ухвалив суперечливий закон, який посилює контроль держави над неурядовими організаціями, котрі фінансуються з-за кордону. Закон спрямований в першу чергу проти організацій, фінансово підтримуваних Соросом, і зобов'язує їх щорічно подавати список своїх найважливіших іноземних спонсорів і реєструватися як «організації, які отримують профіт від іноземного фінансування».

20.04.2018