Громадськість ініціювала рух інформаційного захисту.

 

У Львові презентували громадський рух, що має на меті інформаційний захист. До його складу ввійшли громадський діяч, екс-нардеп Михайло Косів, волонтерка Софія Федина, письменник Юрій Винничук, директор видавництва «Астролябія» Олег Фешовець та атовець Дмитро Сидорук, передає Дивись.Інфо.

 

Софія Федина вважає, що громадськість має протистояти дезінформації та фейкам. Вона зазначає, що у багатьох українців  відсутнє критичне мислення.

 

«Вони не пробують опрацювати інформацію, яка їм постачається, бо для цього потрібно витратити певні зусилля. Наша громада ласа на "зраду": як тільки з’являється щось погане, всі будуть на це реагувати, поширювати. Наші люди часто не хочуть серйозної інформації. Відсутня системна протидія, якраз її ми намагаємося організувати цим громадським рухом, щоб люди задумалися над тим, як їх використовують, щоб знищити українську державу», – каже Софія Федина.

 

«Якщо оперувати не такими сучасними термінами, то це називається "диверсія" або "саботаж". Особливість диверсії полягає в тому, що вона починається задовго до того, коли починається війна. Її завдання – розколоти суспільство, паралізувати його волю до опору та пригасити імунітет», – каже Олег Фешовець.

 

Водночас він не вважає, що українці більше за інші нації схильні до сприйняття фейків.

 

«Ми, українці, нічим не особливі. І навіть ця думка, що "ми якісь не такі" – вважаю, що це вже результат успішного застосування диверсії. Ще Дідро казав, що люди ні у що так не вірять, як у брехню, яка передається з уст в уста.

 

Жертвою цих фейків стають навіть високоосвічені люди. Коли фейки постійно транслюються, люди поступово втрачають здатність їх виявляти. Ми бачимо багато "міфоборців", які підточують національну єдність. Їхнє завдання – посіяти думку, що "нічого з того не вийде", і заставити кожного займатися своїми справами, домовлятися з будь-яким режимом», – каже Олег Фешовець.

 

До громадського руху вже приєдналися такі відомі діячі, як Ігор Калинець, Любомир Медвідь, Андрій Бокотей, Богдан Стельмах, Андрій Содомора, Зоряна Білик, Ірина Мазур, Іван Сварник, Андрій Базилевич, Тимур Баротов, Галина Дерев’янко та Юрій Яценко.

 

«Йдеться не про те, щоб об’єднати людей під одним началом, що хтось буде керувати якоюсь централізованою структурою. Це має бути громадський рух, який об’єднуватиме активних і небайдужих людей, які зможуть давати відсіч інформаційній агресії», – пояснює Софія Федина.

 

Учасники руху планують розробити законопроект про адміністративну – а можливо, і кримінальну – відповідальність за поширення фейкової інформації. Це буде одним із перших завдань громадського руху.

19.04.2018