МВФ оголосив Мінфіну умови для траншу.

 

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що одержанню чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду перешкоджає невиконання Україною двох попередніх заходів (prior actions) – ухвалення закону про створення Антикорупційного суду та затвердження механізму автоматичного коригування газових тарифів до ринкового рівня.

 

Про це Данилюк заявив під час своєї поїздки до Вашингтона, виступаючи в Atlantic Council, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ухвалення закону про Антикорупційний суд – це №1 вимоги МВФ. Але я можу сказати, що це і №1 вимога людей в Україні", – сказав міністр.

 

Голова Мінфіну нагадав, що законопроект пройшов перше читання, і до другого читання до нього подали багато правок, котрі ускладнюють процедуру остаточного голосування. "Але я цілком оптимістичний з приводу проходження [закону]", – заявив Олександр Данилюк, назвавши за оптимальний термін квітень–травень цього року.

 

На думку Данилюка, такому позитивному результату сприяє внутрішній тиск на Верховну Раду, позиція уряду і зовнішні зобов'язання України.

 

Щодо дискусії з МВФ про тарифи на газ, то Данилюк зазначив, що вона точиться не стільки про конкретні ціни, як про створення в країні конкурентного ринку газу, тому що регулювання тарифів – то не є роль уряду.

 

Серед кроків до цієї мети голова Мінфіну назвав введення з 1 січня цього року монетизації субсидій, що дозволить отримувати ці кошти не тільки "Нафтогазу України", а й іншим постачальникам. "Я цілком позитивний щодо [отримання чергового траншу МВФ]", – підсумував Данилюк.

 

Втім, міністр відмовився назвати конкретні терміни, хоча напередодні телеканал "Україна" з покликом на Мінфін повідомив про можливість отримання $2 млрд траншу в травні-червні цього року.

 

Міністр зазначив, що кошти Фонду йдуть на поповнення резервів Нацбанку, а не в бюджет, однак визнав, що рішення про виділення траншу МВФ дозволить Україні дешевше залучати запозичення для фінансування дефіциту бюджету.

 

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016–2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд).

 

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

 

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори щодо продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року.

 

18.04.2018