УПЦ КП: Як ніколи раніше, є підстави очікувати позитивне рішення Вселенського патріарха.

 

Українська Православна Церква Київського патріархату заявила про цілковиту підтримку звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом надати томос на створення помісної Церкви в Україні і повідомила, що єпископат УПЦКП, а також і УАПЦ у повному складі вже підписали заклик про автокефалію православної Церкви в Україні.

 

Про це йдеться у повідомленні прес-центру Київської патріархії, поширеному з благословення Святійшого патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

 

"В Українській Православній Церкві Київського патріархату однодушно підтримують всі зусилля, спрямовані на визнання автокефалії православної Церкви в Україні Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм і Константинопольською Матір’ю-Церквою, а також на подолання існуючого церковного розділення, утвердження єдиної помісної православної Церкви", – зазначає УПЦ КП, окремо висловлюючи високу оцінку "активному сприянню" Петра Порошенка та підсумкам переговорів у Вселенській патріархії, що відбулися 9 квітня в Стамбулі.

 

"Днями весь єпископат Київського патріархату підписав звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію православної Церкви в Україні. Аналогічне прохання також підписав єпископат Української Автокефальної Православної Церкви. Ми висловлюємо сподівання, що і серед єпископату УПЦ Московського патріархату є відповідальні ієрархи, які справді турбуються про майбутнє православ’я в Україні та підтримають зусилля щодо канонічного визнання Вселенським патріархом української церковної незалежності", – заявляють в УПЦ КП.

 

Київський патріархат висловив сподівання на підтримку Верховної Ради України, всього українського суспільства, на розуміння з боку інших релігійних організацій України.

 

"Наскільки нам відомо, зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивне рішення Вселенського патріарха", – стверджують у патріархії.

 

Водночас УПЦ КП попереджає і про те, що буде спротив. "Однак очевидно, що супротивники не будуть чекати склавши руки та вживатимуть усіх засобів для того, щоби не допустити проголошення Томосу про автокефалію. Тому на даний момент ми не можемо повідомити більше деталей процесу, що розпочався", – зазначають в УПЦ КП.

 

"Київський патріархат звертається до всіх українських православних віруючих на Батьківщині та у Діаспорі із закликом підносити свої посилені молитви за Його Всесвятість Вселенського патріарха Варфоломія, за Президента України Петра Порошенка, за успіх доброї справи та за Божу допомогу в ній, щоби Господь охоронив усіх працюючих від ворогів видимих і невидимих", – підсумовується у заяві.

 

Нагадаємо, у вівторок президент України Петро Порошенко зустрівся з керівництвом Верховної Ради та лідерами фракцій, аби закликати парламент приєднатися до спільної заяви від імені голови держави та церковних ієрархів до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Україні православної автокефалії та підтримку помісної Церкви.

 

17.04.2018