Жодна з ракет, використаних в атаці 14 квітня, не була збита ворожими засобами ППО.

 

Про це повідомило європейське командування США.

 

                                           генерал Кертіс Скапаротті

 

Про те, що жодна американська, британська чи французька ракета, випущена по об'єктах, причетних до виробництва хімічної зброї в Сирії, не була вражена сирійськими чи російськими силами протиповітряної оборони, стверджує штаб Європейського командування США (EUCOM), розташований у Штуттґарті.

 

Усього було випущено, за даними EUCOM, 105 бойових ракет проти трьох цілей. Зокрема, з регіону Червоного моря 30 ракет типу Tomahawk запустив крейсер Monterey (США), сім – есмінець Laboon (США). З Перської затоки 23 ракети Tomahawk були запущені есмінцем Higgins (США). З Середземного моря стартувало шість ракет із підводного човна John Warner (США), три ракети з французького фрегата Languedoc. З повітря було запущено 19 ракет із двох бомбардувальників ВПС США B-1B Lancer. Британські королівські ВПС (винищувачі Tornado і Typhoon) запустили 8 ракет, винищувачі ВПС Франції Rafales і Mirages – 9 ракет.

 

«Жодна з ракет, які були використані у цій місії, не зазнала успішного враження сирійськими ППО, і немає ознак того, що були задіяні російські системи ППО… Удар по об'єктах у Сирії був частиною операцій Центрального командування США із заборони і запобігання в майбутньому використанню хімічної зброї Сирією», – йдеться в прес-релізі EUCOM.

 

Командувач європейських сил США генерал Кертіс Скапаротті (Curtis Scaparrotti) наголосив, що операція була ретельно спланована і проведена. Вона, за його словами, підтвердила здатність EUCOM швидко реагувати на будь-які обставини.

 

Раніше ж російські ЗМІ подавали викривлену інформацію про подію. Зокрема, видання «Комсомольськая правда» з покликом на заяву першого заступника начальника генерального штабу Збройних сил РФ, начальника головного оперативного управління генштабу ЗС РФ генерал-полковника Сергія Рудського, яку він зробив на спеціально скликаному для російських й іноземних ЗМІ брифінгу в Міноборони Росії, повідомило, що 71 ракета із запущених США, Великою Британією чи Францією була перехоплена засобами сирійської ППО.

 

«Сирійський військовий аеродром Думейр, дислокований на схід від міста Дамаска, був атакований 12 крилатими ракетами. Засобами ППО ЗС Сирії всі крилаті ракети були перехоплені», – цитує російське видання слова Рудського. Останній також запевнив, що протиповітряну оборону «розумним» крилатим ракетам і бомбам вдалося прорвати лише там, де об'єкти вже не функціонували, звідки, за його словами, давно були вивезені і персонал, і обладнання.

 

«Російські підрозділи у відбитті атаки не брали участі. І знаменною є та обставина, що сирійці використовували для цього старі, ще радянських часів засоби ППО: зенітно-ракетні комплекси С-125, С-200, а також "Квадрат" і "Бук" ще перших поколінь», – кпив російський генерал.

 

Характерно, що сирійське державне телебачення повідомило про 13 знищених ППО Сирії крилатих ракет. 

 

Попри очевидну облудність цих заяв, багато українських видань сприйняли їх за чисту монету й опублікували.

 

16.04.2018