На президентських виборах у Чорногорії перемагає Міло Джуканович.

Він прямо або опосередковано керує країною ось вже останні два десятиліття.

 

 

На президентських виборах в Чорногорії переміг голова правлячої Демократичної партії соціалістів і багаторічний лідер країни Міло Джуканович (Milo Đukanović). За підрахунками ста відсотків бюлетенів, він набрав 53,8 відсотка голосів. Про це подала на своєму Twitter Центральна виборча комісія Чорногорії.

 

Його основний конкурент Младен Бояніч (Mladen Bojanić), котрий виступає з проєвропейських позицій і звинувачує Джукановича в спробі запровадити в країні диктатуру, здобув підтримку лише 33,5 відсотка виборців. Бояніч має підтримку декількох опозиційних партій, в тому числі проросійського «Демократичного фронту».

 

 

Загалом за президентську посаду змагалося семеро кандидатів. Одна з особливостей виборів, які відбулися в неділю, 15 квітня, полягає в тому, що вперше на посаду глави держави претендувала жінка. Це Драґіня Вуксановіч (Draginja Vuksanović), котру висунула опозиційна Соціал-демократична партія. За неї проголосувало 8,3 відсотка виборців.

 

У країні зареєстровано 532.599 виборців. За оцінками ЦВК, виборча фреквенція становила приблизно 64 відсотки.

 

За ходом голосування стежили 2015 спостерігачів, з яких 333 – іноземці. Спостерігачі повідомляли протягом дня про різні порушення, зокрема про спроби підкупу виборців.

 

Президент в Чорногорії обирається на п'ятирічний термін. Міло Джуканович перебував на керівних посадах у країні з 1991 року. Він неодноразово був прем'єр-міністром і обіймав посаду президента з 1998-го до 2002 року.

16.04.2018