Месенджер Telegram у Росії потрапив під заборону.

Відповідне рішення ухвалив суд у Москві.

 

 

Російська Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) подала позов проти Telegram 6 квітня – наступного дня після закінчення терміну, яке відомство відвело месенджеру на передачу Федеральній службі безпеки ключів для дешифрування листувань користувачів. Вимога передати ці ключі прописана у відповідному пакеті законів, який Держдума РФ ухвалила 2016 року.

 

Таганський районний суд міста Москви задовольнив позов Роскомнагляду і виніс постанову про блокування месенджера Telegram в Росії за відмову надати ключі ФСБ. Розгляд справи в суді зайняв лише близько півгодини. Юристи Telegram просили відкласти засідання на розумний термін і вказували на те, що «немає жодних об'єктивних причин розглядати позов в екстреній процедурі, яка й не передбачена процесуальним законодавством для таких випадків». «Заяви представників месенджера про технічну неможливість надати ключі для дешифрування не можуть бути підставою для відмови в задоволенні позову Роскомнагляду про блокування», – вирішив суд. Про це повідомило видання lenta.ru.

 

Роскомнагляд, своєю чергою, вніс Telegram до реєстру сайтів, які «містять інформацію, поширення якої в Росії заборонено». При цьому доступ до месенджера поки що не обмежений. Блокування Telegram розпочнеться щойно тоді, коли російські провайдери отримають відповідні повідомлення від Роскомнагляду.

 

Засновник Telegram Павло Дуров після рішення Таганського суду заявив, що у месенджера є «вбудовані методи обходу блокувань і що ці методи будуть використовувати». Він закликав не видаляти месенджера і своєчасно завантажувати оновлення для нього.

13.04.2018