ОЗХЗ підтвердила «російський слід» в отруєнні Скрипалів.

Про це йдеться у звіті Організації з заборони хімічної зброї.

 

 

Експерти Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в четвер, 12 квітня, оприлюднили результати розслідування у справі про отруєння в Солсбері екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. «Зразки крові Скрипаля, проаналізовані ОЗХЗ, підтверджують висновки Об’єднаного Королівства щодо характеру токсичного хімікату, який використовували в Солсбері і який завдав шкоди здоров'ю трьох осіб», – наголошено в звіті, який цитує радіо BBC.

 

Британська прем'єрка Тереза ​​Мей ще в березні заявила, що під час нападу було застосовано нервово-паралітичну отруйну речовину нового покоління під назвою «Новичок». Цю група нервово-паралітичних інгібіторів розробляли в 1970-80 роках в радянських лабораторіях.

 

Фахівці ОЗХЗ запевнили, що можна стверджувати про «високий ступінь очищення» використовуваної речовини. Це, своєю чергою, дозволяє говорити про залучення до процесу виробництва державних структур. На цьому припущенні активно наполягав Лондон.

 

Доповідь ОЗХЗ вже прокоментував міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон. За його словами, немає сумнівів, що Москва відповідальна за інцидент в Солсбері. «Росія повинна дати пояснення з приводу події. Не може бути жодних сумнівів, яка речовина була використана для атаки. Не залишилося альтернативних версій щодо відповідальних за атентат. Тільки у Росії є кошти, мотиви і протоколи», – зазначив Джонсон.

 

За словами міністра, 18 квітня Лондон скличе спеціальну сесію виконавчої ради ОЗХЗ. «Ми будемо невпинно працювати з нашими партнерами, щоб покласти край використанню цього виду зброї», – підкреслив він.

12.04.2018