Щерський заявив про згоду Польщі відбудувати монумент у Грушовичах.

 

Польська сторона відбудує пам’ятник на честь Української повстанської армії у Грушовичах при умові, якщо дослідження підтвердять, що на цвинтарі поховані українці.

 

Про це у інтерв’ю для польського видання Dziennik.pl заявив керівник Кабінету президента РП Кшиштоф Щерський.

 

"Чітко сказано, що якщо у польських Грушовичах поховані українці – пам’ятник буде відновлений. Ми бережемо цвинтарі. Нема проблеми", – сказав Щерський.

 

Очільник Кабінету додав, що такої домовленості було досягнуто ще під час переговорів президентів Дуди та Порошенка в Харкові, і поскаржився, що офіційний Київ сам не виконує своїх зобов'язань.

 

"Тут проявляється дивна бездіяльність української влади. Було б досить проконтролювати власні інституції й зреалізувати домовленості зустрічі в Харкові. Якщо публічно висловлюють якусь обіцянку, її слід виконати", – зазначив Кшиштоф Щерський.

 

Відповідаючи на прохання журналіста прокоментувати висловлені Святославом Шереметою заперечення, що в Грушовичах українці можуть бути поховані не під власне зруйнованим монументом, а "за 10, 50, 100 метрів далі", Щерський сказав: "З усією повагою, але ми не будемо зводити цю розмову до нюансів, питання відстаней у метрах від пам’ятника. У випадку Польщі ми говоримо про тисячі непохованих людей. Людей, тіла яких лежать в ровах, на полях, у лісах, на луках. Людей, яких не можна поховати, тому що Україна не погоджується на ексгумацію. Дискусія щодо відстаней від якогось пам’ятника як умови гідного поховання жертв злочину є образливою", – заявив Кшиштоф Щерський.

 

Він додав, що коли "якась країна репрезентує себе як країну європейську, а водночас не спроможна погодитися на поховання померлих, то є тут виразна суперечність". На думку Щерського, такий підхід не належить до близького йому кола цінностей.

 

Коли ж журналісти нагадали Щерському про подібний арґумент з українського боку – що нищення монумента в Грушовичах було неєвропейським вчинком – і наголосили, що перекидання подібними арґументами не сприяє порозумінню між державами, то Кшиштоф Щерський сказав: "Ми є і були терплячі. Обіцянки слід виконувати. Маємо таку Україну, яку маємо".

 

12.04.2018