В урочищі «Чорний ліс» створять природний заказник для збереження шафрану Гейфеля.

 

У Великомостівському лісництві, що на Сокальщині, планують облаштувати ботанічний заказник загальнодержавного значення «Малополіський шафран» площею понад 500 га, інформує департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.

 

Природоохоронний об’єкт створять з метою захисту від зникнення червонокнижних первоцвітів – шафранів Гейфеля.

 

«Територія в урочищі «Чорний ліс» є унікальною з огляду на те, що тут є найпівнічніша популяція шафрану Гейфеля в Україні. Шафран у цьому місці росте у зовсім не притаманних для нього умовах. Під загрозу зникнення ставлять цей вид браконьєри, які зривають ці квіти на продаж», – ідеться в повідомленні.

 

Щоб зберегти популяцію шафрану Гейфеля в урочищі «Чорний ліс», на цій території створять ботанічний заказник загальнодержавного значення. Після погодження Міністерством екології в департаменті екології та природних ресурсів розроблять проект створення заказника. Заказник плануються створити вже до кінця цього року. Попередньо його територія займатиме близько 500 га.

 

Створення заказника дасть можливість вживати додаткових заходів для збереження і захисту унікальних рослин. Зокрема, заборонять будь-які рубки у весняний, літній і осінній період, щоб не нищити трав’яногой покриву. Рубки буде дозволено проводити тільки у зимовий період. Також будуть встановлені щити з повідомленнями про заборону зривати ці квіти і буде підсилено патрулювання лісового господарства.

10.04.2018