Британські спецслужби встановили, де в Росії було виготовлено «Новичок».

Мовиться про нервово-паралітичну речовину, якою отруїли колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

 

 

Британські спецслужби вважають, що їм вдалося встановити місцезнаходження таємної російської лабораторії, в якій було виготовлено газ «Новичок». Про це повідомляє в четвер, 5 квітня, лондонська газета The Times з покликом на джерела в британських структурах, які займаються залагодженням безпеки.

 

За словами джерел, британські спецслужби «за допомогою наукового аналізу та розвідданих знайшли лабораторію вже через кілька днів після отруєння Скрипаля». Однак де саме в Росії розташована згадана лабораторія, видання не уточнює.

 

Співрозмовники газети не відкидають, що російська сторона проводила тести, щоб з'ясувати, чи можна використовувати «Новичок» для замовних політичних убивств. Джерела також відзначили, що Велика Британія знала про існування цієї таємної лабораторії і до замаху на Скрипаля. 

 

Третього квітня фахівці з британської лабораторії з дослідження біологічної та хімічної зброї в Портон-Дауні заявили, що отрута дійсно належить до класу «Новичок». Директор лабораторії в Портон-Дауні Ґері Ейткенгед (Gary Aitkenhead) в інтерв'ю телеканалу Sky News зазначив, що для виготовлення такої речовини потрібні «надзвичайно складні методи», доступні тільки державним структурам.

 

Напередодні Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) не підтримала пропозиції Росії про проведення нового розслідування за участю російської сторони щодо «справи Скрипаля». Наступного тижня ОЗХЗ очікує отримати з двох лабораторій результати аналізу речовини, якою були отруєні Скрипаль і його донька.

 

Атентат проти Сергія Скрипаля було вчинено 4 березня в Солсбері. Британська влада звинуватила Росію в причетності до хімічної атаки на тій підставі, що Скрипалів отруїли бойовою отруйною речовиною «Новичок», розробленою ще в СРСР. В рамках розслідування «справи Скрипаля» Об’єднане Королівство депортувало 23 російських дипломатів. На знак солідарності з Лондоном таких же заходів вжили ще понад 20 країн і вислали в цілому близько півтори сотні російських дипломатів. Москва свою причетність до отруєння заперечує. Росія зажадала скликати засідання Ради Безпеки ООН у справі про отруєння Сергія Скрипаля.

05.04.2018