Кабмін пропонує передати фермерам півмільйона га сільгоспземель.

 

Кабінет Міністрів України схвалив та направив до Верховної Ради законопроект про передачу у власність фермерам 500 тис. га земель сільгосппризначення, які наразі перебувають у постійному користуванні і не можуть бути передані у спадок.

 

Таке рішення прийняли на засіданні уряду в середу, повідомляє УНІАН.

 

"Ми зараз приймемо проект закону і будемо просити парламент його ухвалити. Він дає можливість 500 тисяч гектарів передати у власність 23 тисячам українських фермерів, які працюють на цій землі, але у зв'язку з відсутністю справедливості не мали права нею володіти", – сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман, представляючи рішення.

 

При цьому в МінАПК зазначили, що у 90-х роках українські піонери фермерського руху отримали сільськогосподарські землі в постійне користування, але без права власності – це суттєво обмежило можливості ведення господарської діяльності.

 

Нагадаємо: раніше Володимир Гройсман, коментуючи перспективи запровадження ринку с/г земель, заявляв, що власником землі в Україні має стати фермерський клас, а не великі латифундистські холдинги й іноземні компанії.

 

Згідно із запропонованою урядом моделлю проведення земельної реформи, купувати землі, у разі скасування мораторію, зможуть лише громадяни України – фізичні особи, при цім максимальний поріг власності одного громадянина не буде перевищувати 200 га. 

 

04.04.2018