Кампанія з підписання декларацій між пацієнтами та лікарями поки відкладається.

 

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб розповів, що підписання електронних декларацій між пацієнтами та лікарями у Львові наразі відкладається через нез’ясовану ситуацію зі захистом персональних даних, інформує прес-служба ЛМР.

 

На сьогодні немає жодного юридичного документа, який дав би головному лікареві гарантію, що всі персональні дані пацієнтів будуть надійно захищені в системі. Тобто з матеріально-технічної точки зору всі медичні заклади, які надають первинну допомогу у Львові, готові до старту кампанії – лікарі забезпечені комп’ютерами, мають цифрові підписи, однак з юридичної точки зору зараз тривають відповідні консультації.

 

«На сьогодні немає жодного документа, що регламентує діяльність e-Health, крім роз’яснень, заяв і т. д. зі сторони Міністерства охорони здоров’я. Тому ми зараз проводимо юридичні консультації, як правильно зробити, щоб не помилитися, щоб дотриматися законодавства. 

 

Ми визначилися з медичними інформаційними системами. Був оголошений конкурс, і в п’ятницю, за результатами конкурсу, виконком ухвалив рішення, що рекомендує закладам охорони здоров’я обрати серед восьми медичних інформаційних систем, що дозволені, або компанію «ХЕЛСІ ЮА», або львівську компанію «Доктор Елекс». При цьому закладам не забороняється обрати будь-яку іншу систему з тих, що дозволені.

 

Зараз жоден заклад охорони здоров’я міста Львова в системі e-Health не зареєстрований, але з сьогоднішнього дня ми починаємо цю реєстрацію, і до кінця тижня всі заклади, які беруть участь в першому етапі реформи, будуть зареєстровані.

 

Але я не можу дати відповіді, коли розпочнеться процес підписання декларацій. Тому що постанова, яка планувалася до прийняття 28 березня, не прийнята, накази, які затвердили змінену декларацію і порядок обрання лікаря, ми отримали тільки в четвер. Тому зараз ми консультуємося, щоби зробити все правильно. Чому я так на цьому наголошую? Тому що ми всі переживаємо за надійне збереження персональних даних наших мешканців», – розповів Володимир Зуб.

 

Він нагадав, що кампанія з підписання декларацій безстрокова, тож мешканці можуть не хвилюватися.

 

«Від сьогодні нічого для мешканців не змінилося – поліклініки функціонують. Лікарі є на прийомі, обслуговують виклики. Незважаючи на те, що МОЗ видав наказ про відміну журналу реєстрації викликів на дім, ми цю форму зберегли, поки не будуть підписані декларації. Тому до лікарів на прийом можна записатися через електронну реєстратуру або через реєстратуру безпосередньо, в разі гострого стану – викликати додому. Всі сімейні лікарі наразі працюють за тим дільничним принципом, за яким вони й працювали, тому допомога надається так, як надавалася», – додав Володимир Зуб.

02.04.2018