Президент Польщі ветував закон про позбавлення звань військовиків ПНР.

На думку Анджея Дуди, деякі положення закону порушують стандарти демократичної держави.

 

 

Глава польської держави застосував вето до закону, що передбачає можливість «позбавлення рангу військових осіб та вояків запасу, котрі у 1943-1990 роках в органах державної безпеки своїми діями підтримували комуністичний режим і зрадили державним інтересам Польщі». Це могли бути військовики, котрі воювали з польським підпіллям у повоєнний час, а також ті, хто видавав наказ на застосування вогнепальної зброї проти цивільного населення. Позбавлення чинів може відбуватися також посмертно.

 

«Я відмовився підписувати цей закон і скеровую його на повторний розгляд до Сейму. Це не є для мене просте рішення, бо я хотів би, щоб цю справу було залагоджено. Я вірю в символічний вимір законів такого типу. В символічний вимір для польського війська, в символічний вимір для закриття сторінки тамтих часів. І заразом відходу від тамтих часів. Але не в такий спосіб», – цитує слова польського президента видання Gazeta Wyborcza.  

 

Закон, зокрема, мав створити правові підвалини для позбавлення офіцерських звання членів Військової ради національного порятунку, яка діяла в часи воєнного стану в країні, а також осіб, котрі проходили службу в органах державної безпеки, які згадані в люстраційному законі.

 

Анджей Дуда також сказав, що у Польщі не можна спотворювати правосуддя завдяки запровадженню несправедливих правових рішень. На його думку, пропозиція, згідно з якою усі члени Військової ради національного порятунку не мають можливості давати будь-які роз’яснення чи оскаржувати рішення про позбавлення їх звання, є неприйнятним. «Це, безумовно, порушення стандартів демократичної держави», – підкреслив він.

 

Президент Польщі повідомив про намір після Великодніх свят провести консультації з міністром національної оборони, головою Управління з питань комбатантів та репресованих осіб та комбатантськими організаціями на тему нового формулювання закону. «Можливо, я запрошу також представників осіб, постраждалих під час воєнного стану», – додав він.

 

Нагадаємо, що 6 березня Сейм Польщі ухвалив, а Сенат за два дні без змін затвердив так званий закон про деградацію. Згідно із законопроектом, рішення про позбавлення звань щодо генералів і адміралів ухвалюватиме президент, а у випадку інших офіцерів та підофіцерів – міністр оборони.

30.03.2018