Луценко та Ситник публічно виступили за відставку Холодницького.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів розглянути питання про зняття Назара Холодницького з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 

Про це Луценко повідомив на своїй сторінці у Facebook, коментуючи кримінальне провадження, яке розслідує спільна група ГПУ та НАБУ, та свіжі дисциплінарні скарги на Холодницького. 

 

"В своєму поданні прошу КДКП розглянути питання зняття Н. Холодницького з посади заступника Генпрокурора – керівника САП", – уточнив Луценко.

 

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник теж виступив за відставку Холодницького. "На цей момент ризик його збереження на посаді перевищує всі інші", – сказав Ситник у інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

 

"Ми для себе вирішили, що більше із цією людиною працювати не будемо. Тому що зібрані докази професійних зрад — це вже не тільки наші спостереження, підозри, висновки. Це сухий фактаж, отриманий за допомогою технічних засобів, який підтверджує те, що нам було зрозуміло й так", – обурився Ситник.

 

Зі слів директора НАБУ, розслідування щодо Холодницького ініціювали після підтвердження інформації про перешкоджання ним розслідуванню справи проти міського голови Одеси Геннадія Труханова – хоча певні підозри виникли і раніше. "Що активніше ми розслідували, то більше тривожних сигналів нам надходило", – сказав Ситник.

 

Він зазначив, що у НАБУ тривалий час не було доказів проти Холодницького, але в одній із справ вдалося отримати "конкретну інформацію, яка підтвердила найгірші підозри" – "у справі про розкрадання в одеській мерії". "Так от, ми отримали інформацію і зрозуміли, що пускати ситуацію на самотік неприпустимо", – прокоментував Ситник.

 

З його слів, у справі на Холодницького є декілька епізодів. "По-перше, йдеться про злив інформації про підготовку обшуків тим людям, у яких ці обшуки мали проводити. По-друге, про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень", – розповів Ситник.

 

Він зазначив, що йдеться не тільки про прокурорів, а й про суддів, на яких тиснули для ухвалення незаконних рішень. "Тиск на суд робився з тією метою, щоб суд не розглядав клопотання детективів НАБУ про проведення обшуку в особи, яка є другом Холодницького", – зауважив директор НАБУ.

 

Також на плівках є докази підбурювання свідка для дачі неправдивих свідчень.

 

"Це лише короткий перелік того, що зафіксовано на цих записах", – ствердив директор НАБУ. Він уточнив, що йдеться не лише про справу розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси, а й справу за заявою в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справу, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують з народним депутатом Логвинським; розслідування, пов'язаі з е-деклараціями вищих посадових осіб, тощо.

 

30.03.2018