Покращення здоров’я школярів немає: все менше батьків можуть назвати дитину умовно здоровою.

 

У Львівській міській раді оприлюднили підсумки моніторингу стану здоров’я школярів Львова. Результати виявились невтішними.

 

Так, ідеться в даних дослідження, поширеною скаргою школярів є втома, яку фіксують у 64,1% дітей в 1-му класі, і вона наростає у дітей випускних класів до 82,7%, що опосередковано свідчить про проблеми адаптації дітей до шкільного навчання.

 

Значна кількість дітей скаржиться на порушення сну вночі: зокрема 25,9% школярів першого класу, і цей показник  збільшується з віком, сягаючи у випускників 32,5%.

 

Поширеною є скарга на періодичний біль у животі, що трапляється у 54,7% першокласників, 57,8% школярів 5 класу та дещо знижується з віком, сягаючі у випускників 37,5%. 

 

Скарги на нудоту мають 19,4% першокласників, 26,2% учнів 5-х класів та 22,2% учнів випускних класів. Печія, що може свідчити про серйозні проблеми з системою травлення у дітей, трапляється у  2,2% школярів молодших та середніх класів та у 14,8% школярів випускних класів.

 

З віком збільшується відсоток дітей, які мають періодичний головний біль. Якщо серед першокласників його реєструють у 35,3% дітей і такий показник зберігається на сталому рівні, то серед дітей 5-11 класів скарги мають 60-62% учнів.

 

Доволі типовою скаргою, що вказує на ознаки вегетативної лабільності і/або анемії, є блідість шкіри, що трапляється у 43,9% першокласників, 40,5% учнів 5 класів та у 30,9% випускників.

 

Висипання на шкірі, які часто бувають обумовлені схильністю до алергії, фіксують у 18,1% першокласників, і ця цифра збільшується з віком, сягаючи у 5 класі 24,4% учнів та до 31% учнів у випускному класі.

 

З віком зростає частота сколіозу у школярів: з 11,5% у дітей першого класу, до 25,8% у дітей 10-11 класів. Також збільшується порушення постави стоп з 17,9% до 24,3%.

 

Частою патологією, що спостерігають у школярів і яка наростає з віком, є порушення зору, що трапляється у 15,9% першокласників і вдвічі збільшується у випускників – 36,5%.

 

Щодо харчування дітей, то значна кількість батьків відзначає надмірне споживання школярами солодощів, хоча їхня кількість і зменшується з віком майже удвічі: з 41,8% у першому класі до 24,7% у випускному класі.

 

З віком збільшується число дітей, які дотримуються певної дієти: з 6,5% у першому класі до 14,1% у випускних класах, що може обумовлювати розвиток дефіцитнх станів з нестачею певних харчових інгредієнтів, вітамінів, мікроелементів.

 

Позитивною інформацією можна вважати те, що майже половина школярів початкових і середніх класів активно займається спортом, відвідує спортивні секції, танці, хоча у випускному класі їхня кількість знижується до 33,3%, що, ймовірно, пов’язано із збільшенням учбового навантаження і підготовкою до вступу у вищі навчальні заклади.

 

«Аналізуючи дані анкетувань, можна зробити висновок, що за останні десятиріччя стан здоров’я школярів Львівського регіону не має тенденції до покращення. Комплексний підхід до оцінки стану здоров’я дітей, впровадження нових оздоровчих технологій, поєднання зусиль медичних працівників, педагогів та батьків дасть змогу запобігти зростанню функціональних порушень та органічної патології у школярів, їхній хронізації, зменшити симптоми шкільної дезадаптації, збільшити рівень здоров’я», – ідеться у висновках до результатів дослідження.

 

Моніторинг стану здоров’я школярів започаткувала у 2002-му році кафедра педіатрії №1 Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького спільно з Львівською міською радою, міським та обласним управліннями освіти, благодійним фондом «Крила надії» та іншими громадськими організаціями.

 

Для цього були створені і валідизовані спеціальні анкети, що дозволяли визначити основні медико-соціальні особливості школярів, вікову поширеність основних скарг і захворювань, їхню динаміку протягом останніх років, виділити дітей груп ризику, які потребують поглибленого обстеження і/або консультацій, уточнити вікові особливості фізичного розвитку дітей Львівщини. Дослідження проводили з урахуванням основних принципів Гельсінської декларації з біомедичних досліджень та положень GCH ICH, згідно з біоетичними нормами.

 

У 2002 році анкетували близько 20 тис. школярів Львова, у 2012 році – близько 32 тис. дітей, у 2017 році – близько 70 тис.

 

У 2002 році 96,5% батьків вважали своїх дітей умовно здоровими, тоді як у 2012 році здоровими вважали своїх дітей 81,9%, а у 2017 році – 75,8% батьків м. Львова.

28.03.2018