Німецька влада дала останній дозвіл на будівництво газогону Nord Stream 2.

Заблокувати німецьку ділянку газогону може лишень суд своїм рішенням у справі позову німецьких екологів.

 

 

Компанія Nord Stream 2 отримала у вівторок, 27 березня, дозвіл на прокладання ділянки газогону в німецькій економічній зоні. Цей документ, виданий Федеральним відомством з морського судноплавства і гідрографії, був останньою умовою для початку будівництва та експлуатації трубопроводу дном Балтійського моря у німецькій акваторії. Про це повідомляє видання Spiegel Online  з покликом на прес-службу компанії Nord Stream 2 AG.

 

«Ми раді, що тепер отримані всі необхідні дозволи для німецької ділянки газогону довжиною 85 кілометрів», - заявив менеджер компанії Єнс Лянґе (Jens Lange), котрий відповідає за отримання дозволів. В кінці січня Гірське управління (Bergamtes) німецького міста Штральзунда видало дозвіл на будівництво і експлуатацію газогону в територіальних водах ФРН і в сухопутній частині в районі Любміна поблизу Ґрайфсвальду.

 

«Федеральне відомство судноплавства і гідрографії видало дозвіл на будівництво 30-кілометрової ділянки відповідно до Гірничого закону ФРН. Процедури отримання дозволів в інших чотирьох країнах уздовж маршруту газопроводу – Росії, Фінляндії, Швеції та Данії – йдуть за графіком. Nord Stream 2 чекає отримання решти дозволів у найближчі місяці», – йдеться в повідомленні компанії.

 

Утім будівництво проекту ще можуть заблокувати німецькім екологи. Екологічне об'єднання  Nabu оскаржило дозвіл на будівництво і експлуатацію газогону Nord Stream 2 в Німеччині, який компанія отримала щойно цього року. Екологи подали позов до Вищого адміністративного суду землі Мекленбург-Передня Померанія проти рішення Гірського управління німецького міста Штральзунда дозволити будівництво газогону в територіальних водах Німеччини. Тим самим Nabu намагається запобігти запланованому на травень початку будівельних робіт.

 

Компанія Nord Stream 2 AG, засновником і єдиним акціонером якої є «Газпром», має намір завершити будівництво до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік мала б становити 1220 кілометрів, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Ґрайфсвальд. Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща і Україна, серйозні питання залишаються і у Єврокомісії.

27.03.2018