Екологи намагаються заблокувати будівництво Nord Stream 2 через суд.

Вони заявляють, що газогін спричинить серйозні негативні наслідки для флори й фауни акваторії Балтійського моря.

 

 

Екологічне об'єднання Nabu оскаржило дозвіл на будівництво і експлуатацію газогону Nord Stream 2 в Німеччині, який компанія отримала щойно цього року. Екологи подали позов до Вищого адміністративного суду землі Мекленбург-Передня Померанія проти рішення гірського управління (Bergamtes) німецького міста Штральзунда дозволити будівництво газогону в територіальних водах Німеччини. Тим самим Nabu намагається запобігти запланованому на травень початку будівельних робіт.

 

«Ми бачимо кричущі порушення в методах дослідження і сумніваємося, що газогін не викличе серйозних негативних наслідків для морського середовища», – цитує видання Spiegel Online слова експерта Nabu Кіма Детлоффа (Kim Detloff). У Nabu також висловлюють сумнів, що проект задовольняє вимоги незалежної процедури видачі дозволів, оскільки значна частина даних моніторингу щодо можливого впливу на навколишнє середовище була відсутня. «Дозвіл на будівництво Nord Stream 2 було видано на основі застарілих уявлень. Варто звернути увагу на той факт, що з завершенням будівництва газоімпортні потужності Німеччини втричі перевищуватимуть реальне споживання. Окрім того, пощо будувати газогін, розрахований на 50 років експлуатації? Адже це призведе лише до того, що він десятиліттями створюватиме конкуренцію відновлювальній енергетиці, а також перешкоджатиме поставленим цілям у царині боротьби зі зміною клімату», – застеріг Детлофф.

 

Екологічне об'єднання вказує на те, що в територіальних водах Німеччини газогін цілковито проляже через морські природоохоронні зони. Це становить небезпеку для життя багатьох морських тварин. Позов Nabu підтримує і німецьке відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

 

Нагадаємо, що наприкінці січня компанія Nord Stream 2 отримала дозвіл гірничого управління німецького міста Штральзунда на будівництво і експлуатацію газогону. Відомство погодило плани будівництва 55-кілометрової ділянки газогону відповідно до закону про енергетичну промисловість.

02.03.2018