У Шевченківському гаю відреставрують дерев’яну церкву з Радехівщини.

 

У Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького у Львові відреставрують пам’ятку архітектури XIX ст. – дерев’яну церкву святої Параскеви із с. Стоянів Радехівського району, передає Zaxid.net.

 

Роботи виконуватиме колективне підприємство «Центр Комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів. Їхня вартість становить понад 1,35 млн грн, зазначено в системі Prozzoro.

 

«На церкві місцями згнив ґонт, його не замінювали, відколи церкву привезли на територію музею. Баня церкви протікала, відтак постала потреба у комплексній реставрації і ремонті», – розповів керівник музею Роман Назаровець.

 

За його словами, проект реставрації пройшов державну експертизу.

 

Виконавець робіт має розібрати старий ґонт, провести протезування аварійних ділянок зрубу церкви, замінити пошкоджені елементи склепінь бані церкви, облицювати стіни церкви ґонтом у півтора шару, піддашшя – у два шари, а дашки та баню – у три шари. Також необхідно відремонтувати підлогу у церкві, очистити від нашарувань вікна та двері. Підрядник має відреставрувати хрести та змонтувати блискавкозахист. Роботи мають виконати до кінця 2018 року.

 

Трибанна дерев’яна церква святої Параскеви збудована у 1822 році у с. Стоянів на Радехівщині. Її перенесли до Музею народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» у Львові у 1975 році.

27.03.2018