На саміті ЄУ-Туреччина компромісу не досягнуто.

Брюссель критикує Анкару за затримання європейських громадян, окупацію сирійського Афріна тощо.

 

 

Сторонам не вдалося домогтися зближення позицій на саміті ЄУ-Туреччина, який завершився в болгарському місті Варні. Про це за підсумками перемовин заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

 

«Якщо ви мене запитаєте, чи досягли ми компромісів і чи знайшли рішення, моя відповідь: ні. Європейська Унія, як і раніше, стурбована через недотримання Анкарою принципів верховенства права. Можу сказати, що ми висловили свої побоювання. Це був довгий список», – цитує слова Туска болгарське видання Dnes.

 

На перемовинах йшлося насамперед про затримання в Туреччині громадян країн-членів ЄУ, захоплення сирійського Афріна за підтримки Анкари і блокування турецькими ВМС бурових робіт на морському газовому родовищі, розташованому в ексклюзивній економічній зоні Республіки Кіпр.

 

«Ми закликаємо Туреччину працювати з Радою Європи, членом якої вона є довше за більшість держав ЄУ», – наголосив Туск.

 

Перед зустріччю у Варні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан вкотре підкреслив прагнення Анкари до повноцінного членства в ЄУ. При цьому він звинуватив Брюссель у політиці «подвійних стандартів» і «лицемірстві».

 

Під час саміту ЄУ-Туреччина в болгарській Варні пройшли протести проти Ердоґана. Близько сотні учасників зібралися в центрі міста з плакатами «Зупиніть Ердоґана» і «Європа – не місце для диктаторів». Акція протесту також пройшла в столиці Болгарії Софії.

27.03.2018