У МЗС Польщі "не вибиратимуть героїв для України".

 

Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький назвав невиправданими обвинувачення в тому, що Варшава намагається нав’язати Україні власне бачення історії.

 

Про це Ціхоцький сказав у розмов з аґенцією PAP.

 

З його слів, «цілковито необґрунтованим» є твердження, що Польща «хоче вибирати героїв для України і вирішувати зміст підручників історії».

 

«Ми усвідомлюємо, що це не наша роль. Натомість не можемо перейти до такого порядку денного, коли би поляків позбавляли засадничого для християнської культури права ховати близьких, помолитися і поставити лампадку. Ніхто цього права в українців у Польщі не забирає. Якщо Україна надалі декларує прагнення до стратегічного партнерства з Польщею, курс на євроінтеграцію, то порушення цього засадничого права цьому суперечить», – сказав дипломат.

 

Пан Ціхоцький, котрий очолює міжурядову ізраїльсько-польську групу для діалогу про історію і займається переговорами щодо скандального закону про IPN, не згоден із тим, що подібна комісія мусила би існувати і для переговорів із Україною.

 

Віце-міністр ображений, що польська пропозиція створити «політичний механізм для врегулювання всіх питань, щодо котрих обидві сторони мають свої очікування або претензії, такі як пошук тлінних останків, ексгумації, святкування або повернення культурних цінностей», не викликала інтересу Києва.

 

Ціхоцький сказав, що Польща не згодна з тим, аби подібна комісія займалася лише обговоренням закону про IPN.

 

«Коли у 2015 році в Україні прийняли цілий пакет історичних законів, то ніхто не запропонував нам жодної двосторонньої комісії, хоча за ці два роки Варшава неодноразово через політичні канали звертала увагу на ці закони, просила врахувати наші застереження", – зазначив Ціхоцький.

 

Заступник міністра каже, що «Польща має багато що запропонувати Україні, бо вважаємо, що це є в нашому інтересі».

 

Водночас він підкреслив, що Варшава не застосовує щодо України «політики шантажу». «З іншого боку, є ясність – і на цьому виразно наголошували і в канцелярії президента, і в канцелярії прем’єра – що подальше збереження заборони на пошукові роботи та ексгумації обтяжуватиме двосторонні зносини, зокрема й інтенсивність двосторонніх контактів», – додав дипломат.

 

26.03.2018