Два десятки країн-членів ЄУ можуть вигнати російських дипломатів.

Таким чином вони солідаризуються з реакцією Лондона на отруєння екс-аґента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

 

 

Віслід за Великою Британією Франція, Німеччина, Польща, Ірландія, Нідерланди, Естонія, Латвія, Литва, Болгарія, Чехія, Данія та ще з десяток інших країн готуються вислати співробітників російських дипломатичних представництв, пов'язаних зі шпигунською мережею Москви. Про це повідомила в суботу, 24 березня, британська газета The Times із покликом на власні джерела. Як вказує далі видання, «безпрецедентна скоординована акція» розпочнеться 26 березня.

 

Раніше американський телеканал CNN з покликом на анонімне джерело повідомив, що президент США Дональд Трамп може вислати низку російських дипломатів, число яких поки що не визначене. Трамп, за словами джерела, отримав відповідну письмову рекомендацію від Ради національної безпеки США, яка розробила низку заходів щодо Москви. Вигнання дипломатів у цьому списку є найсерйознішим варіантом відповіді Білого дому. Якщо Трамп вирішить виконати рекомендації Ради, то оголошення про депортацію співробітників дипломатичних місій місії може бути зроблено вже наступного тижня. При цьому джерело CNN стверджує, що в Білому домі очікували реакції Європи.

 

Нагадаємо, що 22 березня, в перший день роботи саміту Європейської Унії в Брюсселі Європейська рада випустила заяву, в якій говориться, що глави держав і урядів країн-членів висловили «абсолютну солідарність» із Великою Британією у справі отруєння екс-аґента Скрипаля. «Учасники саміту засуджують напад на Скрипаля та поділяють позицію британської сторони про те, що за отруєнням з високою часткою ймовірності стоїть Росія», – йдеться в заяві.

 

Водночас лідери Євроунії погодилися відкликати для консультацій посла ЄУ в Москві, німецького дипломата Маркуса Едерера (Markus Ederer) як символічний жест підтримки Лондона в конфлікті з Москвою навколо отруєння Сергія Скрипаля.

24.03.2018