ЄУ відкликає свого амбасадора з Москви.

Такою стала одна з реакцій Брюсселя на отруєння Сергія Скрипаля.

 

 

У перший день роботи саміту Європейської Унії в Брюсселі за підсумками перемовин, які тривали до пізньої ночі, Європейська рада випустила заяву, в якій говориться, що глави держав і урядів країн-членів висловили «абсолютну солідарність» із Великою Британією у справі отруєння екс-аґента Скрипаля. «Учасники саміту засуджують напад на Скрипаля та поділяють позицію британської сторони про те, що за отруєнням з високою часткою ймовірності стоїть Росія» – йдеться в заяві.

 

Британській прем’єрці Терезі Мей вдалося домогтися того, що остаточний текст резолюції з питання про інцидент в Солсбері виявився набагато жорсткішим, ніж попередня риторика кількох лідерів країн – членів ЄУ. Та все ж деякі формулювання в тексті заяви довелося пом'якшити через позиції представників Італії та Греції. Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас заявив, що хоч його країна і прагне виявити солідарність з Великою Британією, та все ж «ми повинні дуже відповідально підходити до цього питання».

 

Водночас лідери Євроунії погодилися відкликати для консультацій посла ЄУ в Москві, німецького дипломата Маркуса Едерера (Markus Ederer) як символічний жест підтримки Лондона в конфлікті з Москвою навколо отруєння Сергія Скрипаля. Про це повідомило німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, з покликом на слова прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

 

Окрім того, як подає видання, відразу кілька країн – членів Євроунії розглядають можливість висилки російських дипломатів або відкликання з Москви своїх амбасадорів. Зокрема, про таку можливість публічно висловилася президент Литви Даля Грібаускайте.

23.03.2018