Росія озброює бойовиків «Талібану».

Про це заявив головнокомандувач збройних сил США в Афганістані генерал Джон Ніколсон.

 

 

Генерал Джон Ніколсон (John Nicholson) повідомив в ексклюзивному інтерв'ю радіо ВВС, що був свідком «дестабілізаційних дій» Росії в Афганістані. Він стверджує, що російська зброя для афганських екстремістів поставляється через кордон з Узбекистаном.

 

Ніколсон стверджує, що співпраця Москви і «Талібану» почалася порівняно недавно. Він зазначає, що Росія нещодавно провела масштабні навчання на афганському кордоні спільно з Таджикистаном. «Це були контртерористичні навчання. Але ми знаємо, як працюють росіяни: вони транспортують у ході навчань велику кількість військового обладнання, і частину його залишають на місці навчань», – розповів генерал.

 

Ніколсон визнає, що йому важко оцінити ступінь підтримки, яку Росія надає талібам, проте високопоставлені афганські поліціянти говорили про постачання приладів нічного бачення, кулеметів середнього і великого калібру й іншої стрілецької зброї. Афганські джерела стверджують, що ця зброя, найімовірніше, використовувалася проти афганської армії й інструкторів НАТО, котрі супроводжують місцевих солдатів під час виконання деяких бойових завдань.

 

«Ми бачимо російські інформаційні звіти, в яких кількість бійців ІДІЛ в Афганістані значно перебільшено. Ці звіти потім використовує Росія для легітимізації дій "Талібану" і, в якійсь мірі, його підтримки», – пояснив генерал Ніколсон.

 

Сполучені Штати й раніше висували щодо Росії ці звинувачення. Москва ж завжди відкидала звинувачення в постачаннях зброї афганським талібам, називаючи їх «абсурдними і бездоказовими».

23.03.2018