Правоохоронці обшукали підприємства Фірташа.

 

Правоохоронні органи провели обшуки на низці підприємств бізнес-групи Group DF, котра належить Дмитрові Фірташу, у справі про ухиляння від сплати податків. Сума, отримана від махінацій, сягає 500 млн грн.

 

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

 

"Протягом 2015–2017 років членами організованого злочинного угруповання з метою ухилення від сплати податків низкою підконтрольних українському олігарху Д.Фірташу підприємств, а саме: ПРАТ «СЄВЄРОДОНЕЦЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ АЗОТ», ПАТ «АЗОТ», ПАТ «РІВНЕАЗОТ», ДП «ХІМІК» ПАТ «АЗОТ» та іншими, які входять до бізнес-групи «GROUP DF», організовано діяльність низки фіктивних підприємств та підконтрольних страхових компаній", – поінформувала Сарган.

 

З її слів, для махінацій використовувався страховий ринок України.

 

"З метою виводу коштів у тіньовий сектор економіки протягом 2015–2017 років між вищезазначеними підприємствами та страховими компаніями ПРАТ «СК «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА», ПРАТ «СК "ДІМ СТРАХУВАННЯ"» та ін., що входять в бізнес-групу «GROUP DF», укладено договори страхування, на підставі яких страховим компаніям перераховано фіктивні страхові внески. Тобто застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угруповання. Надалі виведення цих коштів здійснювалося шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу «сміттєвих» цінних паперів інших фіктивних підприємств та «підставних» фізичних осіб", – повідомила представник ГПУ.

 

З її слів, кредити не планувалися до повернення. Відтак страхові компанії здійснювали повне відшкодування фіктивних ризиків фінансовій компанії з виведенням готівки через банківські установи.

 

Обшуки проводили в офісних приміщеннях підприємств реального сектора економіки та торговців цінними паперами.

 

20.03.2018