Посли G7 закликали скасувати е-декларації для антикорупціонерів.

 

Посли країн "Великої сімки" заявили про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів міжнародним зобов'язанням України та закликали офіційний Київ скасувати їх.

 

Про це йдеться у заяві послів G7 (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія), опублікованій у Twitter канадського головування групи підтримки послів "Великої сімки".

 

"Вимоги щодо е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній не відповідають міжнародним зобов’язанням України та кращим практикам, негативно впливають на міжнародну допомогу та перешкоджають боротьбі з корупцією", – йдеться у повідомленні.

 

У відозві зазначено, що G7 рішуче підтримує рекомендації Венеційської комісії щодо скасування цих вимог та очікує на законодавче врегулювання, котре дозволить виконати ці рекомендації або відкласти застосування закону.

 

Як нагадує Укрінформ, у березні 2017 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про протидію корупції", згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

 

Президент Петро Порошенко 8 липня 2017 року подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування для антикорупційних громадських активістів. Зокрема, це проекти законів №6674 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги" та №6675 "Про внесення відповідних змін до Податкового кодексу".

 

Процес подання е-декларацій триває до 1 квітня.

 

20.03.2018