Миколаїв – книжкова столиця на березень

Традиційно у березні звання книжкової столиці передається від Львова Миколаєву над Дністром. На ці вихідні у містечко на Книжкову толоку приїхали письменники, видавці й читачі зі всієї країни – від Харкова і Криму до Закарпаття. Цьогорічна подія вже 12-та, й організатори кажуть, що їм вдалося перевершити самих себе.

 

 

ХІІ Книжкова толока у Миколаєві на Львівщині тривала 1618 березня. І навіть незважаючи на мороз та хуртовину, за вихідні захід, на якому себе представило 21 видавництво, відвідали понад 5 тисяч людей.

 

У перший день відбулися зустрічі з письменниками у школах та бібліотеках, а також пройшла конференція, присвячена 150-річчю створення товариства «Просвіта». Власне тема «Просвіти» стала ключовою для цьогорічної толоки, що минула під гаслом «В чистій любові до краю». Особливим гостем став Андрій Содомора, який виступив із лекцією про роль книжки в розбудові держави.

 

Розширювати межі

 

Організаторка Толоки Любов Хомчак розповіла Z, що зустрічі з письменниками у школах розпочинають книжкові вихідні у Миколаєві вже восьмий рік поспіль. Під час ХІІ Толоки вони охопили надзвичайно багато локацій.

 

«Письменники їхали здалеку, тож просили навантижити їх сповна. Цьогоріч ми почали зустрічі ще з четверга. Юлія Качула з Криму, Міха Невідомський з Бучі, Анастасія Дмитрук з Києва та інші автори поїхали у Борислав, Сколе, Трускавець, Стрий. У п’ятницю зустрічі відбувались у всіх школах району і в Новому Роздолі.

 

Діти завжди чекають цих зустрічей. Я думаю, цей досвід мають переймати всі», – каже Любов Хомчак.

 

А зустріч із письменниками з Полтави, Житомира, Чернігова, Черкас, що відбулась у миколаївській Центральній районній бібліотеці, тривала чотири години, до пізнього вечора.

 

Любов Хомчак на Толоці

 

Любов Хомчак зазначає, що мета Толоки  звісно ж, популяризувати українську книгу і читання, тому така широка географія заходу не може не тішити.

 

Молодіжна програма

 

Цьогоріч під час Толоки була окрема програма для молоді та підлітків, що відзначилася відкриттям нових імен та зірковою вечіркою. Відвідувачам, каже Любов Хомчак, неймовірно припали до душі Юлія Качула, Міха Невідомський та Роман Климко, які читали свої твори і співали.

 

Також для підлітків організували презентацію коміксів про кіборгів за участі захисників Донецького аеропорту та низку розмов на теми, близькі їхньому віку: «Підлітки і соціальні мережі», «Така любов в 16: про це не розкаже Google», «Відверта розмова по-дівочому».

 

А найбільший попит серед понад десятка майстер-класів у підлітків мала майстерня з написання статтей у Вікіпедію від засновника української Wiki Юрія Пероганича та майстер-клас фантастки Ярини Каторож про те, як створити мистецький продукт. Дітей молодшого віку вчили малювати, зокрема пластиліном, плести зі соломи та робити паперові прикраси тощо.

 

 

«Як для мене, неймовірно гарними були дві виставки – "З бабусиної скрині", яку дівчатка так зробили, що ніхто не повірив, що вона організована не професіоналами, та виставка паперового одягу від учнів Стрийського художнього училища», – поділилася Любов Хомчак.

 

У неділю в межах Толоки відбувся вечір Зірки в «Зірці» – своєрідний нон-стоп марафон, під час якого свою творчість презентували поети і прозаїки, зокрема львів'яни Володимир Биньо, Богдан Кухта, Уляна Дудок, Богдана Синякевич.

 

Зміна формату для зміни суспільства

 

У суботу й неділю в миколаївському Будинку культури, що був основною локацією Толоки, відбулася низка дискусій. Власне, зазначає Любов Хомчак, обговорення стали цьогорічною новинкою у форматі.

 

«Якщо у минулі роки програма переважно складалася з презентацій книжок і видавництв, розрахованих на одного автора, то цьогоріч ми винесли болючі теми, що турбують суспільство, в обговорення», – каже організаторка.

 

Учасники та гості Толоки зі сходу та заходу України говорили про аспекти виживання української мови, про проблеми поширення української пісні, про дискусійні питання з історії України, національних героїв. Не оминули дискусії і сучасний інформаційний простір, життя територіальних громад, проблеми екології. Участь в обговореннях взяли співачка Соломія Чубай, кобзар Тарас Силенко, Галина Вдовиченко, Сергій Пантюк, Олександр Смик, Тарас Прохасько, Дзвінка Торохтушко, Віктор Голубко, Богдан Тихолоз, Остап Дроздов та інші письменники, історики, журналісти й громадські діячі. Тож гості Толоки мали з ким поспілкуватись і винести для себе щось нове.

 

"Мандрівка книжкою" з громадським діячем, письменником та перекладачем Володимиром Вакуленком

 

Окремо в програмі толоки була винесена дискусія «Закарпаття під прицілом», що актуально для нинішньої політичної ситуації поблизу українсько-угорського кордону. Про Закарпаття розповідали й обговорювали тенденції в регіоні Олександр Гаврош, Олександр Масляник, Сергій Федака, Неля Остапів, Іванка Стець та Іванка Когутич.

 

Були й дискусії, що стосувалися книжок, феномену письменництва та письменницької «кухні».

 

Дух Толоки

 

«Учасники відчули дух Толоки і сказали, що візьмуть з неї щось для заходів у своїх містах», – каже Любов Хомчак.

 

Так, гості з Полтави, Черкас і Харкова після відвідування заходів у Миколаєві загорілися бажанням організувати подібні толоки в своїх містах.

 

«Були люди з Житомира, було багато киян, потужна делегація з Тернополя і Закарпаття, з Волині. Усі вони винесли з нашої Толоки щось для себе і будуть працювати для поширення любові до книжки і читання», – додає Любов Хомчак.

 

Окрім того, сама миколаївська Книжкова толока вже у квітні помандрує на схід України – в Маріуполь. Там відбудеться маріупольська Книжкова толока, організована запорізькою Толокою.

 

«Ми співпрацюємо з ними, тож їдемо туди. Вже три роки поспіль ми їздимо по всій Україні і толочимо», – ділиться Любов Хомчак.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Миколаївська Книжкова толока – щорічний літературний фестиваль, культурно-мистецький проект, який з 2007 року проводять у Миколаєві Львівської області. Організатор фестивалю – громадський діяч, аніматор літературного процесу і підприємець Люба Хомчак.

 

19.03.2018