Велика Британія звинувачує Путіна в отруєнні  Скрипаля.

З відповідною заявою виступив британський міністр закордонних справ Борис Джонсон.

 

 

За даними британської влади, рішення використовувати бойову нервово-паралітичну речовину під час атаки в Об’єднаному Королівстві на колишнього подвійного аґента Сергія Скрипаля, з великою часткою ймовірності, ухвалив російський президент Володимир Путін. Про це в п'ятницю, 16 березня, заявив Борис Джонсон.

 

«Скажемо чітко: цю нервово-паралітичну речовину "Новичок", яку було розроблено в Росії, яка весь цей час незаконно зберігалася в Росії, відколи була розроблена, і тепер вона була використана проти колишнього російського аґента, котрий був конкретно ідентифікований Кремлем як законний об'єкт помсти і відплати. Не так давно Володимир Путін, виступаючи в Москві на телебаченні, заявив, що такі люди повинні бути отруєні», – заявив Борис Джонсон в Лондоні на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Польщі Яцеком Чапутовічем.

 

Водночас Джонсон зазначив, що конфлікт в Лондона виник не з громадянами Росії, а «з Кремлем, яким керує Путін». «Ми нічого не маємо проти самих росіян. Внаслідок того, що відбувається, не повинна виникнути русофобія. Наші претензії – до Путіна і до Кремля, а також до його рішення – а ми вважаємо, достоту ймовірним, що це було його рішення – застосувати нервово-паралітичний токсин на території Британії, на території Європи, вперше з часів Другої світової війни», – процитувало радіо ВВС слова керівник британського МЗС.

 

Раніше позицію Великої Британії у «справі Скрипаля» підтримала влада США, а також головні партнери Лондона у Європейській Унії та НАТО – Франція і Німеччина. У спільній заяві вони засудили напад на Скрипаля та поклали провину за інцидент на Москву.

 

Тим часом прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, коментуючи слова Джонсона, заявив: «Ми говорили на різних рівнях і в різних ситуаціях, що Росія не має нічого спільного з цією історією. Будь-які покликання і згадки нашого президента – ніщо інше, як шокуюча і непробачальна з точки зору дипломатії поведінка».

16.03.2018