Клімкін попросив правоохоронців уважніше пильнувати за Закарпаттям.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін звернувся до керівників МВС і СБУ з проханням пильнувати ситуацію на Закарпатті з метою уникнення можливих провокацій.

 

Про це він заявив на брифінгу у п'ятницю, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Я попросив і міністра внутрішніх справ, і керівника Служби безпеки пильнувати за ситуацією, яка зараз є, оскільки Росія намагається посварити нас з Угорщиною та іншими країнами, Польщею наприклад. І ми за визначенням не маємо права цього допустити, але ми маємо турбуватися про нашу угорську громаду, і ми будемо це робити надалі", – сказав Клімкін.

 

Коментуючи заяву міністра закордонних справ Угорщини щодо того, що на Закарпатті вже запроваджено місію ОБСЄ, Клімкін зауважив, що зміст і форма заяв, з якими іноді виступають угорські колеги, "по-перше, не відповідають жодній дійсності, а по-друге, є емоціями у зовсім іншому контексті".

 

Він зазначив, що в Україні працює Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка має мандат на всю територію країни. З його слів, якщо місія вважатиме за потрібне просто шляхом моніторингу спостерігати за ситуацією на Закарпатті, вона може це робити. "Але ніякої постійної присутності і занепокоєння щодо постійної присутності не може бути", – пояснив Клімкін.

 

У цьому контексті він нагадав, що перший терористичний акт на Закарпатті був здійснений польськими праворадикалами під керівництвом російських спецслужб, а в другому випадку організатор теракту прибув з Придністров'я, яке перебуває під контролем ФСБ, і сховався там.

 

"Я колись сумно пожартував: якщо ми створюємо якусь місію для боротьби з провокаціями ФСБ, тоді це якось можна обговорювати, але ніяка інша місія там за визначенням не потрібна", – певен Клімкін.

 

16.03.2018