Велика Британія вижене з країни 23 російських дипломатів.

Таким чином Лондон реагує на отруєння колишнього подвійного аґента Сергія Скрипаля.

 

 

«Відповідно до Віденської конвенції, ми висилаємо з країни 23 дипломатів, котрі були визначені як російські розвідники. Вони мають тиждень на те, щоб полишити країну», — заявила британська прем’єрка Тереза Мей під час виступу у парламенті в середу, 14 березня.

 

За словами керівниці британського уряду, Москва відмовилася надати докази своєї непричетності до нападу на екс-шпигуна. Мей підкреслила, що дії Росії слід розцінювати як незаконне застосування сили проти Об’єднаного Королівства.

 

Окрім того, Лондон перериває всі двосторонні контакти з Москвою на високому рівні. Зокрема, відкликано запрошення російському міністрові закордонних справ Сергієві Лаврову відвідати Лондон. Окрім того, високопоставлені британські чиновники і члени королівської родини не поїдуть на Чемпіонат світу з футболу, який відбудеться влітку в Росії.

 

І це ще не все. Російські державні активи у Великій Британії заморозять, якщо буде доведено, що їхнє використання ставить під загрозу життя або майно британських підданих або мешканців. «Для цих людей або їхнiх грошей у нашій країні немає місця», – процитувало слова Мей  радіо ВВС. Вона пообіцяла, що будуть розроблені нові закони для боротьби з будь-якою «ворожою державною діяльністю». Зокрема, британські прикордонники не будуть пропускати в країну осіб, запідозрених в такій діяльності. Нині таке правило поширюється тільки на осіб, підозрюваних в тероризмі.

 

Водночас британська прем’єрка зазначила: «Повний розрив діалогу з Росією не відповідає інтересам Британії. У нас немає розбіжностей з російським народом. Дуже сумно, що президент Путін вирішив діяти таким чином».

14.03.2018