Луценко: Суддям КС Росії оголосили підозру в зазіханні на територіальну цілісність України.

 

Головна військова прокуратура склала повідомлення про підозру голові Конституційного суду Російської Федерації Валерію Зорькіну і ще 18 суддям КС РФ у співучасті в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Злочинцям скерували повістки з викликом на допит 13 і 19 березня.

 

Про це повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

 

"Головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом розв’язання та ведення представниками влади і Збройних сил РФ агресивної війни проти України, а також вчинення інших злочинів, що призвели до окупації території Автономної республіки Крим і м. Севастополь та інших тяжких наслідків", – написав Луценко.

 

З його слів, на підставі зібраних доказів 1 березня 2018 року українські правоохоронці склали повідомлення про підозру голові і 18 суддям Конституційного суду Російської Федерації в скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (сприяння в умисних діях, скоєних з метою зміни меж території та державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, якщо вони спричинили тяжкі наслідки).

 

Генпрокурор нагадав, що 18 березня 2014 року в Москві за участю президента Росії Владіміра Путіна та його кримських маріонеток Сєрґєя Аксьонова, Владіміра Константінова, Алєксєя Чалого був підписаний папір із заголовком "Договір про прийняття в РФ Республіки Крим та створення у складі РФ нових суб'єктів", який, як наголосив Генеральний прокурор, є "недійсним з правової точки зору".

 

"Уже наступного дня, 19.03.2014, судді КС РФ, діючи за попередньою змовою з представниками влади та збройних сил РФ як спільники у скоєнні останніми зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, грубо нехтуючи порядком розгляду та вимогами російського законодавства і міжнародних зобов'язань Російської Федерації, одноголосно визнали таким, що відповідає конституції РФ, недійсний "договір" між Російською Федерацією і так званою "республікою Крим" про прийняття до складу РФ цього квазіутворення", – пояснив Луценко.

 

Генпрокурор зазначив, що сам голова КС в одному з інтерв'ю визнав, що "фактично судді зробили кінцевий документ протягом двох годин, що є безпрецедентним випадком для вищої юридичної інстанції Росії", а поспіх з ухваленням рішення був зумовлений "подіями" і "проханням президента".

 

Повідомлення про підозри надіслали в Росію за допомогою кур'єрської служби міжнародної доставки і електронної пошти.

 

12.03.2018