ОБСЄ спостерігатиме за становищем на Закарпатті з Івано-Франківська.

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні не підтверджує інформації про відкриття спостережної місії на Закарпатті, але заявляє про посилений моніторинг в Ужгороді.

 

Про це "Радіо Свобода" повідомили в прес-службі СММ ОБСЄ.

 

"У відповідь на нещодавні події в місті Ужгороді та на його околицях СММ ОБСЄ посилила моніторинг у цьому районі", – йдеться у відповіді на запит.

 

У СММ ОБСЄ наголошують, що продовжуватимуть моніторинг ситуації в Ужгороді "шляхом безперервного патрулювання" з Івано-Франківська.

 

Напередодні голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що ОБСЄ поінформувала його про відкриття спостережної місії на Закарпатті. Зокрема повідомляли, що місія ОБСЄ нібито базуватиметься в Ужгороді, до складу місії входять 12 людей.

 

У лютому в Ужгороді сталися два інциденти, пов’язані із Товариством угорської культури: напади на будівлю датують 27-м і 4-м лютого.

 

4 березня голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив, що правоохоронці розкрили обидва злочини. З його слів, загалом затримали п’ятьох осіб, імовірний організатор-іноземець перебуває у розшуку.

 

Згідно з даними голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, правоохоронці також встановили особу організатора нападу на угорський центр в Ужгороді – це співробітник МҐБ невизнаного Придністров’я, який одразу після вчинення злочину "втік додому".

 

Відносини між Україною й Угорщиною загострилися через новий український закон "Про освіту", що передбачив поступове запровадження у школах переходу на навчання державною українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини.

 

12.03.2018