З Конституції Китаю прибрано обмеження на перебування при владі лідера країни.

Відтак чинний голова КНР Сі Цзіньпін може керувати країною довічно.

 

 

Відповідні поправки до Конституції країни депутати вищого законодавчого органу КНР – Всекитайських зборів народних представників – схвалили в неділю, 11 березня. У пленарних засіданнях беруть участь майже три тисячі делегатів з усіх регіонів Китаю. За згадане рішення проголосували 2598 делегатів, проти – двоє, ще два утрималися. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Сесія Всекитайських зборів народних представників відкрилася п'ятого березня і цього разу триватиме незвично довго: аж до 20 березня. Затвердження поправок до Конституції, які запропонував Центральний комітет Компартії Китаю, було ключовою подією актуального засідання

 

Поправки дозволять чинному голові КНР Сі Цзіньпіну в 2023 році переобратися на третю п'ятирічну каденцію. Таким чином він утвердиться в статусі найвладнішого китайського керівника останніх десятиліть. Пункт дві каденції як максимально можливе перебування голови КНР при владі з’явився в Конституції КНР 1982 року.

 

Окрім того, конституційні поправки узаконюють політичні ідеї Сі Цзіньпіна про будівництво в КНР соціалізму «з китайською специфікою». Щось схоже востаннє відбувалося в країні лише за час правління Мао Цзедуна. У поправках підкреслюється й абсолютна влада КПК у всіх питаннях, і та обставина, що вона є єдиною політичною організацією, котра керує Китаєм.

11.03.2018