У Латвії пройшла демонстрація противників латиської мови у школах.

Вони протестували проти мовних аспектів реформи середньої освіти

 

 

В акції протесту проти переведення шкіл на латиську мову навчання, яка пройшла в суботу, 10 березня, в Ризі взяли участь близько тисячі осіб. Демонстрацію організував Російський союз Латвії (РСЛ), повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Учасники ходи протестували також проти рішення Центральної виборчої комісії не реєструвати для збору підписів поданий РСЛ законопроект про автономію шкіл нацменшин. «Влада послідовно не дає ходу нашим петиціям, законопроектам і поправкам до законів. Держава блокує діалог з питання російської освіти юридичними методами. Ми бачимо, що немає правди в затхлих коридорах цієї влади. Наша відповідь – акції прямої дії. Висловимо волю до збереження освіти рідною мовою на вулицях Риги», – заявила під час акції лідерка РСЛ Тетяна Жданок .

 

У Латвії, поряд з цілковито латиськомовними школами, є й школи для дітей, чиї батьки репрезентують національні меншини. Переважно це російськомовні діти. Зараз навчання в російськомовних школах Латвії формується за принципом: 60 відсотків предметів діти вивчають латиською, а 40 відсотків – російською мовою.

 

На даний час Сейм Латвії розглядає поправки до законів про освіту, які передбачають поступовий перехід навчання в середній школі цілковито на латиську мову. Зокрема, з вересня 2019 року буде збільшено кількість предметів, які викладатимуться латиською мовою, до 80 відсотків, а національною – 20 відсотків. Таке співвідношення російські активісти вважають несправедливим.

 

За минулий рік у Латвії кілька разів проводили акції протесту проти зменшення російської мови в освіті. Головним чином їх організовував уже згаданий Російський союз Латвії. Національне бюро із захисту конституції Латвії вважає, що ця організація пов'язана з Кремлем і отримує фінансування від Міністерства закордонних справ Росії.

 

У 2018 році в Латвії пройдуть парламентські вибори. Місцеві політологи вважають, що завдяки реформі освіти РСЛ зможе краще мобілізувати російськомовних громадян країни на свою підтримку. Населення Латвії становить приблизно два мільйони осіб, близько півмільйона жителів республіки є російськомовними .

10.03.2018