Отруєння Скрипаля змусило по-новому глянути на інші 14 смертей у Великій Британії.

Британські парламентарі запідозрили й у них російський слід.

 

                                                     Іветт Купер

 

Після отруєння колишнього подвійного аґента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері британський парламент виступив з ініціативою провести повторне розслідування відразу 14-ти загадкових випадків смерті на території Об’єднаного Королівства. «Ці смерті не були сприйняті поліцією Великої Британії як підозрілі, але, за повідомленнями, були ідентифіковані розвідкою США як потенційно пов'язані з російською владою», – йдеться в зверненні парламентського комітету з питань внутрішніх справ під керівництвом Іветт Купер (Yvette Cooper) до керівниці МВС країни Амбер Радд ( Amber Rudd), яке цитує радіо ВВС.

 

Про підозрілі смерті 14-ти осіб, які згадує в своєму зверненні Купер, говорилося в декількох частинах розслідування видання BuzzFeed, опублікованому ще влітку минулого року. Більшість загиблих були так чи інакше пов'язані з бізнесменом Борисом Березовським (сам він також у списку) або колишнім співробітником ФСБ Олександром Литвиненком, який помер у Лондоні 2006 року внаслідок отруєння полонієм. Автори розслідування дійшли висновку, що до цих смертей могли бути причетні російські спецслужби або російські мафіозні угруповання, а британська поліція визнала їх самогубством або нещасним випадком, щоби не сваритися з Росією.

 

У цьому списку, зокрема, називають британського бізнесмена Скота Янґа, котрий допоміг Березовському втекти до Великої Британії й вивести гроші через офшорні трасти. 8 грудня 2014 року Янґ випав з вікна помешкання своєї подруги Ноель Рено, розташованого на четвертому поверсі будинку в центрі Лондона. Його мертве тіло знайшли нанизаним на штирі металевої огорожі будівлі. У поліції заявили, що не розглядають смерть Янґа як підозрілу.

 

Також ідеться про гендлярів нерухомістю Роббі Кертіса і Пола Касла, котрі регулярно контактували з Березовським і Янґом. Обидва бізнесмени в різний час кинулися під потяг метро. Касл загинув 2010-го, Кертіс – в 2012 році.

 

І варто ще згадати грузинського підприємця Бадрі Патаркацишвілі, котрий був близьким діловим партнером Бориса Березовського. 2008 року він у віці 52-х років помер від серцевого нападу в своєму будинку в передмісті Лондона. За відомостями Buzzfeed, сталося це через два місяці після того, як бізнесмен повідомив Скотланд-Ярд про підготовку замаху на його життя.

09.03.2018