В Urbanideas розповіли про плани реконструкції площі Галицької.

 

Громадська організація Urbanideas представила проект реконструкції площі Галицької у Львові на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

«Площа Галицька починає свою історію від площі перед Галицькою брамою, більш-менш сучасного оформлення набула після розбору міських мурів і отримала своє розпланування завдяки Рьорінґу, який двічі її переплановував, у радянський час знову реконструйована. Серед історичних нашарувань площі: поселення під сторожею, костел Воздвиження св. Хреста, помешкання міського ката і кімната тортур, Галицький базар, фонтан Світезянка в радянський час перевтілився на фонтан з хлопчиком, також тут курсував кінний і пізніше електричний трамвай», – розповіли автори проекту.

 

«Тут має бути досить просторо і водночас яскраво: гарні й задбані квітники, кущі, дерева, відремонтований фонтан, нове освітлення – все це елементи, що приваблюють і залишають гарне враження про місто. Площа Галицька – як візитівка міста. Цей громадський простір слугує місцем зустрічі, звідки починається вечір із друзями або прогулянка містом. Тому площа з фонтаном має бути особливо затишною для відпочинку і (по)чекання, короткого і довшого перебування в місті, наповнена свіжістю води і затінком зелені, що її обрамлює, створювати відчуття захищеності від гамору вулиці і буденності», – планують вони.

 

В Urbanideas пропонують забрати з площі ті  функції, що її перевантажують: менше торгівлі і кіосків, що захаращують вільний прохід для людей, збільшити вільний простір біля зупинки громадського транспорту та біля переходів.

 

«Квітникарі мають залишитися як єдині продавці, так як ця функція є тут доречним і звичним атрибутом площі Галицької. Також виникає абсолютно новий для міста шматок громадського простору за рахунок зменшення радіусу повороту на вулицю Князя Романа, який теж стане зручнішим та безпечнішим для всіх користувачів.

 

Фрагмент площі Галицької, що реконструюється в першу чергу – це простір біля фонтану і сам фонтан. Також на цій території мають відбутися археологічні вишукування. Концепція розробляється із залученням Управління охорони історичного середовища, Управління архітектури ЛМР, Галицької районної адміністрації», – ідеться в дописі.




Як може змінитися площа Галицька у Львові. Візуалізація: Urbanideas.

09.03.2018